Voor het tweede jaar heeft een grote groep van 45 Haarlemmers meegedaan aan de Nationale Diabetes Challenge. Deelnemers gaan 20 weken wekelijks wandelen. In kleine stappen trainen ze voor de Nationale Diabetes Challenge Week met als doel om die week 4 dagen achtereen te wandelen. Drie dagen in de eigen omgeving en de laatste dag op het NDC festival ergens in het land.

Gezonde leefstijl
Iedereen kan meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge, het verbetert de kwaliteit van leven voor mensen met en zonder diabetes. Door middel van wekelijks wandelen, samen met een professionele wandelcoach en diëtist, wordt er gewerkt aan een gezonde leefstijl.

Voor Ab van de Duijn was dit een eerste stap om zijn diabetes 2 te overwinnen. Twee jaar geleden was Ab nog te zwaar, slikte per dag 5 pillen, spoot insuline en voelde zich moe en uitgeput. Het wandelen hield hem op te been maar er was nog iets extra’s nodig.

Diabetes 2 overwonnen!
“Ik voelde me echt hopeloos. Al 15 jaar zat ik aan de diabetes medicatie, waarvan de laatste 5 jaar met extra ondersteuning van insuline; ik ging alleen maar verder achteruit. Ik had verschillende diëten gevolgd en een aantal sporten uitgeprobeerd maar niks werkte tot nu toe om het vol te houden. Hoe nu verder? Juist om dat moment zag ik de flyer van het Diabetes wandelen van SportSupport. Dat was de stap om weer te gaan bewegen. Daarnaast besloot ik een kick-start te maken met het afvallen met ondersteuning van een goede diëtiste. Kreeg een middeltje wat mijn honger gevoel onderdrukte in combinatie met een streng dieet. De kilo’s vlogen eraf. Binnen 2 weken was ik al 6 kilo kwijt. Bloedwaarden waren gehalveerd en ik voelde mij al stukken beter. Inmiddels ben ik 14 kilo lichter en echt een ander mens. Ik ben fitter dan ooit en vol energie. Ik wandel nog steeds wekelijks met de wandelgroep van de NDC en daarnaast ben ik ook lekker aan het fietsen door de duinen. Het allerbeste nieuws is dat ik helemaal van mijn diabetes 2 medicatie af ben waarvan ik had gedacht dat dit nooit zou gaan lukken.”

Laagdrempelig wandelen
In beweging blijven, dat  is het allerbelangrijkste. Wandelen is een laagdrempelige vorm van bewegen. Iedereen kan het. Naast het bewegen is het ook nog eens heel gezellig omdat er samen met een groep gelopen wordt. Dat motiveert om wekelijks te gaan. “Eigenlijk moet je het gewoon doen”. Je hoeft je nergens voor te schamen. Het is prettig om je (diabetes) verhaal met lotgenoten te kunnen delen. Er worden vaak tips en voedingsadviezen gedeeld. Daarnaast vind ik fietsen heerlijk om mijn hoofd leeg te maken en te genieten van de natuur.

SportSupport
Elk jaar organiseert SportSupport in samenwerking met 1e lijn zorgprofessionals het wandelevenement van de Nationale Diabetes Challenge. Volgend jaar starten de wandelingen weer in mei 2020. Meer informatie en voorinschrijven kan bij Lucia Grooff Lgrooff@sportsupport.nl of via 023 303 72 38.