Woensdag 7 november jl. was bij Kenamju de officiële uitreiking van het gouden certificaat van de Gezondere Sportkantine. Daarmee is Kenamju de eerste Nederlandse Judovereniging die dit gouden certificaat in bezit heeft. Elco van de Geest en Hidde Lameijer ontvingen het certificaat uit handen van Merijn Snoek, wethouder Sport bij gemeente Haarlem.

“Als we er voor gaan, dan gaan we ook voor goud”, zegt Hidde. “Want een gezonder aanbod in de kantine hoort wat de club betreft ook naast een rookvrije en duurzame accommodatie. Met de Gezondere Sportkantine zetten wij de puntjes op de i. want gezondheid gaat niet alleen over sporten, maar gezonde voeding is een belangrijk verlengstuk hiervan. Wij hopen zo aan ouders en de vele kinderen die hier sporten het goede voorbeeld te geven. Je kunt na het sporten beter een bakje yoghurt eten dan een koek, want ook gezondere dingen zijn gewoon lekker.”

Kenamju heeft onder andere het drankassortiment aangepast, chips is vervangen door popcorn en de zuiveldrankjes bevatten weinig suikers. Daarnaast staat er op de toonbank een koelvitrine die gesponsord is door Zorg & Zekerheid. Die koelvitrine is een belangrijk onderdeel om het aanbod beter te laten zien. Zorg & Zekerheid sponsort verschillende lokale maatschappelijke initiatieven die de samenleving socialer en daarmee gezonder maken. Ook is er vanuit SportSupport en Team:Fit een watertap aangeboden, waardoor er de hele dag makkelijk en gratis water kan worden gedronken.

SportSupport en Team:Fit vertrouwen erop dat deze certificering een inspiratie is voor veel andere sportkantines in Haarlem. Zo zijn de sportkantines van MHC Saxenburg Zilver en Alliance’22 inmiddels zilver gecertificeerd. Daarnaast zijn al meerdere voetbalverenigingen uit Haarlem gestart met het gezonder maken van het aanbod van de sportkantine.

Het bewustzijn om gezonder te eten groeit in Nederland, maar het aanbod aan gezonde producten in sportkantines blijft veelal nog achter. Sinds begin dit jaar is SportSupport samen met Team Fit gestart met de ondersteuning van sportkantines in Haarlem om hun producten assortiment aan te passen aan de richtlijnen die het Voedingscentrum hanteert. De juiste aanpassingen en uitstraling van een gezondere kantine wordt beloond met een certificering. Een gouden certificaat – het hoogst haalbare – betekent dat 80% van de aangeboden producten een gezondere keuze is.  In Haarlem is voor dit initiatief een samenwerking ontstaan tussen JOGG, SportSupport, gemeente Haarlem, Team:Fit, Zorg & Zekerheid en de Sligro.