In Hillegom kan men met balkongym lekker samen bewegen voor de eigen voordeur. Deelnemers zijn senioren die nog zelfstandig wonen, van 77 tot 94 jaar. Het vindt afwisselend plaats op de locaties van wooncentrum Bloemhof, Maartensheem, Groot-Veenenburg, Maronia en Clusiushof. “Maar,” benadrukt Sandra Boonstra van Team Hillegom in Beweging, “we hebben afgesproken dat alle mensen van andere locaties ook welkom zijn.” Zij kunnen dan samen met Sandra mee naar binnen – uiteraard met inachtneming van alle geldende coronamaatregelen.

Balkongym wordt verzorgd door de buurtsportcoaches van Team Hillegom in Beweging/SportSupport. Het ontstond vorig jaar tijdens de eerste lockdown en bleek direct een groot succes. In eerste instantie opgezet in samenwerking met ouderenzorginstelling HOZO en woningcorporatie STEK, sinds begin 2021 wordt het gefinancierd vanuit het Leefstijlakkoord Healthy Hillegom. De ouderenactiviteit wordt drie weken achtereen tweemaal per week aangeboden op twee verschillende locaties, de daaropvolgende drie weken zijn dan twee andere locaties aan de beurt. “Oorspronkelijk stond iedereen echt bij zichzelf voor de voordeur”, zegt Sandra. “Maar nu komen de deelnemers steeds vaker naar beneden. Dan staan we met z’n allen – op veilige afstand – in de tuin of op de binnenplaats, dat is wel zo leuk.”

Onder balkongym vallen verschillende beweegactiviteiten, zoals het bewegen op muziek en de beweegbingo. Sandra: “Op de locaties met een (binnen)tuin en rondom balustrades trek je de mensen wat sneller uit huis. Want zodra er muziek klinkt, kijkt iedereen uit nieuwsgierigheid altijd wel even om het hoekje van de deur.” Is er geen gemeenschappelijke ruimte, dan wordt er samen gewandeld.

Samen bewegen, samen lachen
“Dit soort activiteiten zijn ontzettend belangrijk”, zegt Sandra. “Natuurlijk gaat het ook om het bewegen zelf, want bij een gezonde leefstijl hoort beweging. Maar veel belangrijker nog is het samenzijn. Mensen worden doodongelukkig van eenzaamheid, dus juist dat met elkaar een beetje lachen en geinen geeft deze activiteit zo’n meerwaarde.” Deelneemster mw. W. Hijkoop beaamt dit van harte. “Veel mensen beseffen niet hoe belangrijk dit is. Om vooral in deze tijd van corona even mijn huis uit te gaan en andere mensen te zien. Balkongym houdt mijn spieren soepel, maar het is vooral ook vreselijk gezellig!”

Woont u niet in een van de seniorencomplexen, maar wilt u wel graag aansluiten? Neem dan gerust contact op met Sandra Boonstra via sboonstra@sportsupport.nl. Deelname is gratis.