MHC HBS behaalt als eerste Bloemendaalse vereniging het Uniek Sporten Certificaat

By 13 jun 2024Nieuws

Steeds meer sportclubs en andere aanbieders zetten de deuren open voor sporters met een beperking of chronische aandoening. Dat doen ze door nieuw aanbod op te zetten, de vereniging inclusiever te maken of door de sportlocatie toegankelijker te maken. Uniek Sporten, SportSupport Kennemerland en de gemeente Bloemendaal moedigen deze stappen aan. Daarom zijn wij erg verheugd dat Mixed Hockey Club HBS uit Bloemendaal als eerste vereniging uit Bloemendaal het Uniek Sporten Certificaat heeft behaald.

MHC HBS wil zoveel mogelijk mensen de gelegenheid bieden om hockey te spelen. Ook aan mensen die niet mee kunnen of willen doen aan het reguliere hockey. Daarom heeft HBS 10 jaar geleden het G-hockey opgericht. G-hockey is een hockeyvorm voor mensen met bijvoorbeeld autisme, een verstandelijke of een licht lichamelijke beperking. Het G-hockey bij HBS heeft goede begeleiding en ook zijn de regels iets aangepast in vergelijking met het reguliere hockey. ‘’Zodra er 3 doelpunten verschil is tijdens een wedstrijd moet het team met de meeste doelpunten eerst 3 keer overspelen vanaf de middellijn voordat ze mogen scoren. En is er weer minder dan 3 doelpunten verschil dan vervalt deze regel weer. Grappige is dat ze dan ineens heel goed kunnen overspelen!’’ Lacht Esther Posno, die al jaren lang de groep begeleidt.

Bij HBS hockeyt er nu een groep van twintig deelnemers, verspreid over twee teams. De deelnemers zijn allemaal tussen de 10 en 25 jaar oud. Sommige deelnemers kennen elkaar al omdat zij naar dezelfde school gaan. Esther: ‘’Om de gezelligheid binnen de groep nog meer te vergroten en ze ook eens buiten het hockeyveld mee te maken hebben we afgelopen zomer een G-hockeyweekend op de camping beleefd. We hebben de jongeren nu nog beter leren kennen.’’

Fijn om te belonen met een certificaat

Dennis van der Snoek, regiocoördinator aangepast sporten bij SportSupport: “Het toegankelijk maken van sport voor mensen met een beperking vraagt om andere kennis, maatregelen en aanpassingen dan voor de reguliere sporter. Het is fijn om de sportclub te belonen met het certificaat en tegelijkertijd zichtbaar te maken voor potentiële deelnemers dat de club toegankelijk is.”

Lijkt het je leuk om ook eens kennis te maken bij MHC HBS in Bloemendaal? Of ben jij benieuwd wat er voor nodig is om ook het certificaat te behalen met jouw organisatie? Neem contact op met onze collega Dennis via dvdsnoek@sportsupport.nl of bel 023 30 37 56.