De setting was anders dan anders, maar de strekking van het online Politiek Sportcafé leverde weer de nodige discussies en input op ter verbetering van het Haarlems sportklimaat. Verantwoordelijk wethouder Merijn Snoek prees de raadsleden om hun steun in het beleid dat de afgelopen jaren werd ingezet. “De accommodaties liggen er prachtig bij en de verenigingen, anders georganiseerde sportaanbieders en het onderwijs maken daar goed gebruik van”, aldus Snoek. De organisatie was in handen van SRO en SportSupport.

Aan tafel in de ‘studio’ zaten naast Snoek ook Willem de Vries (Bavo Beach Haarlem volleybal), Corrie Wendt (Kras Sport),  en Lennert Böhmer (Geel-Wit ’20 voetbal) om de stellingen over accommodatiebeleid, de maatschappelijke rol van de sportvereniging en ontwikkelzone/woningbouw in relatie tot de sportvereniging te bediscussiëren, met tafelheer Alex Nelissen en tafeldame Daniëlle Krijger. In totaal waren er 75 online toehoorders.

De coronaperiode noopten de sportaanbieders tot creatieve oplossingen. Bij Kras Sport betekende dat er filmpjes werden opgenomen om die vervolgens aan de cursisten te tonen. We wilden binding houden met onze cursisten en zijn aan de slag gegaan voor de leskinderen maar ook voor de hardlopers. Het werd zo goed gewaardeerd dat we nu nog te horen krijgen dat ze nog steeds worden gebruikt”, laat Corrie weten.

Vereniging Geel-Wit ’20 groeit en bloeit aldus Lennert. Inmiddels zijn er ruim 400 van de in totaal 600 leden jonger dan 18  jaar. De accommodatie krijgt komend seizoen een derde voetbalveld en dat is hard nodig. “Maar er wordt ook flink gebouwd naast ons. Appartementen die vanuit de huiskamer op het veld kijken. Ik ben al tijden bezig om contact te zoeken met iemand om afspraken mee te maken. Iedereen verwijst naar elkaar. En ik wil niet dat wij als club de dupe worden. De club bestaat dit jaar 100 jaar en we willen graag nog 100 jaar door”, stelt Lennert. Merijn geeft aan dat er binnenkort een gesprek komt met de juiste mensen aan tafel om tot een oplossing te komen.

Die oplossing is er ook voor Bavo Beach Haarlem gekomen. In Schalkwijk mag de club minimaal 10 jaar gebruik maken van de beachvolleybalvelden. Volgens Willem een schot in de roos. “We zijn van april tot en met oktober aanwezig en veel mensen weten ons inmiddels te vinden. We organiseren toernooien op niveau, maar laten ook scholen toe op onze accommodatie.” Er is nu al een wens van uitbreiding. “Met het extra zand zouden we ook andere sporten willen binnenhalen zoals strandhandbal of -voetbal. Misschien zelfs rugby.”

Online werd er ook ingesproken. Door de raadsleden Mirjam Otten (Liberaal Haarlem), Meryem Cimen (D66), Alexander Bruch (VVD), Rina Stroo (Jouw Haarlem), Marjan Zoon (Hart voor Haarlem), Mostapha el Aichi (CDA), Roséanne Timmer-Aukes (Groen Links) en Frans Smit van OP Haarlem. Allen gaven aan wat sport voor hen betekent in de Haarlemse samenleving. Namens de verenigingen gaven Robert Kroes (Saxenburg), John Bosma (SV Generaal van Merlen), Robert Graat (Alliance ’22) en Ron Apeldoorn (HLC) hun visie over de situatie waar ze zich in bevinden. Voor Merijn Snoek gaf dat weer voldoende stof tot nadenken. Online werd nog een half uur nagepraat. Deze keer zonder ‘hapje en drankje’. Voor sommigen Ajax-liefhebbers niet zo erg. Zij konden direct aansluitend de wedstrijd kijken.