Hardlopen is in trek. Het is een heerlijke meditatieve manier om een moment voor jezelf te creëren en alles van je af te zetten. Onderzoek heeft bewezen dat bewegen een positief effect op de gezondheid heeft, je wordt er blij van. Twee derde van de deelnemers wordt blijvend gestimuleerd om meer te sporten, dit past in de brede doelstelling van SportSupport. Stefan Schilder, senior coördinator evenementen bij SportSupport vertelt met veel enthousiasme waarom het zo bijzonder is om hardloopevenementen te organiseren.

Je loopt nooit alleen
De hardloopevenementen van het RSM Loopcircuit powered by Run2Day Haarlem zijn laagdrempelig. “Iedereen kan meedoen. Het gaat niet perse om de prestatie maar om op je eigen niveau meedoen. Een van onze oudste deelnemers is in de 80 jaar. Daarnaast is het een sportieve manier om Haarlem en omgeving te ontdekken. Dit is leuk voor mensen buiten Haarlem maar ook Haarlemmers ontdekken nieuwe plekjes. Hardlopen is niet alleen maar een stukje rennen het is een totaal experience, een beleving. Ook al loop je individueel, je loopt nooit alleen. Het is bijna een teamsport omdat je samen één doel nastreeft, het halen van de finish in je eigen tempo. Dat maakt meedoen aan een hardloopevenement zo bijzonder.” Begint Stefan zijn verhaal.

Vele puzzelstukjes
SportSupport organiseert elk jaar een aantal grote sportevenementen in de regio. Waaronder hardloopevenementen zoals de ZorgSpecialist Grachtenloop, de HUGO BOSS Letterenloop,  de Vitaminstore Halve van Haarlem en de Heemstede Loop maar ook de Olympische Dag Haarlem, de Swim to Fight Cancer Haarlem en de Sport-In FunExperience. “I love it when a plan comes thogether” gaat Stefan met een grote glimlach verder. “Je bent eigenlijk met veel puzzelstukjes tegelijkertijd bezig. Op de dag zelf vallen alle stukjes in elkaar. Onderweg naar de grote dag gebeuren er dingen waar het team adequaat op in moet spelen, uitdagingen die oplossingen vereisen. Het is fijn dat ik mijn eigen ideeën in de evenementen kwijt kan. Dit zijn kleine procesmatige zaken maar ook bedenken hoe je het evenement elk jaar goed op de kaart zet. Neem nou de Grachtenloop. Dit evenement staat bekend om zijn gezelligheid. Vragen die ik mezelf stel zijn bijvoorbeeld: Hoe kun je de stad er nog meer bij betrekken? Welke acties kun je organiseren? Hoe en met welke partijen kun je samenwerken om die gezelligheid nog meer naar voren te halen? Daarnaast ben ik op zoek naar welke meerwaarde partners voor de deelnemers en publiek kunnen bieden. Een mooi voorbeeld hiervan is dat deelnemers bij de Vitaminstore Halve van Haarlem een running shirt ontvangen van 361°.

Samen met het team
De dag van een evenement gaat vaak in een roes voorbij. “Als we enthousiaste feedback krijgen van  deelnemers en partners, dan is voor mij een evenement geslaagd. Aanvullend vind ik het altijd kicken als wat we van te voren bedacht hebben ook uitkomt. Het is fantastisch om dit hele proces samen met het team te doen, en belangrijk dat ook alle vrijwilligers en het team tevreden terugkijken op een geslaagde dag. Je start gemiddeld toch 9 maanden van te voren. Al deze punten maken dat we met trots en plezier terugkijken op een evenement.”

Vrijwilligers onmisbaar
Onze vrijwilligers zijn echt onmisbaar! Ze zijn nodig in alle verschillende onderdelen binnen een evenement. Denk aan het verspreiden van de bewonersbrieven, flyeren, inpakken en sorteren startnummers en noem maar op. Veel vrijwilligers en stagiaires die meewerken aan een evenement realiseren zich vaak niet dat er zoveel komt kijken bij de organisatie. “Het werken met vrijwilligers blijft voor mij bijzonder. Ik heb respect voor de toewijding waarmee ze zich elke keer weer inzetten voor een evenement. Dat vind ik echt geweldig om te zien en ervaren.” Sluit Stefan zijn verhaal af.

Schrijf je in
Ook zin gekregen om een keer mee te doen aan een hardloopevenement. Schrijf je dan in voor de Vitaminstore Halve van Haarlem op zondag 30 september of voor de Heemstede Loop op zondag 28 oktober.

Stefan en Cora een het werk bij de Vitaminstore Halve van Haarlem