Haarlem ✱ Om de eenzaamheid onder oudere inwoners van de Kleverparkbuurt te bestrijden, opent deze week het Buurtsportcentrum Kleverlaan haar deuren. Korfbalclub HKC Haarlem stelt haar gebouw beschikbaar voor de bezoekers.

“Er is verse koffie en de bezoekers kunnen meedoen aan koersballen”, zegt Lucia Grooff, een van de drie initiatiefnemers. De Kleverparkbuurt mag dan een geliefde wijk zijn, maar een buurtcentrum ontbreekt. Daardoor is er voor ouderen geen plek waar ze naartoe kunnen, denkt ze. Naast Grooff stonden Cokky Bentvelsen en Hans van den Hoek aan de wieg van het plan. “Ik wandel op woensdagmiddag met ouderen uit de buurt en daar hoorde ik dat er behoefte was aan meer”, legt Bentvelsen uit. Grooff hoorde die geluiden ook. Dat komt doordat ouderen steeds langer thuis wonen. “Mensen gingen vroeger eerder naar een verzorgingshuis.”

Iets terugdoen

Voor Van den Hoek spreekt het vanzelf dat de korfbalclub haar gebouw beschikbaar stelt. In de middagen spelen er al kinderen van de naschoolse opvang, maar overdag is er ruimte voor andere activiteiten. ,,We hebben dit gebouw van de gemeente gekregen. Dan is het mooi dat we op deze manier ook wat kunnen terugdoen voor de buurt.” De drie initiatiefnemers hopen dat de bezoekers ook actief worden bij de bijeenkomsten. “We willen mensen verleiden om te gaan bewegen”, zegt Grooff. “Daarom hebben we ook gekozen voor koersbal, een spel dat lijkt op jeu de boules, wat heel laagdrempelig is en ook door mensen gespeeld kan worden die niet hun hele leven aan sport hebben gedaan.” Het is niet de bedoeling dat het bij koffie en koersbal blijft. “Het mooiste zou zijn als over drie jaar elke dag bewoners uit de wijk hier terecht kunnen om samen wat te ondernemen. Waarbij de bezoekers zelf de regie nemen”, vertelt Van den Hoek. “We willen inventariseren waaraan de bezoekers behoefte hebben. Om iets op te bouwen is het belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten.” Dat de activiteit zo kort voor de zomervakantie start, is geen toeval. “Veel activiteiten vallen stil, waardoor mensen aanspraak missen.” Het Buurtsportcentrum Kleverlaan aan de Hoenstraat 1 is iedere dinsdag open van 10 tot 12 uur. Meedoen aan de activiteiten is gratis, de koffie en thee kosten een euro.

BRON: Haarlems Dagblad, 2 juni 2016. Annemieke Windt

Cokky Bentvelsen, Lucia Grooff en Hans van den Hoek aan het koersballen.

Cokky Bentvelsen, Lucia Grooff en Hans van den Hoek aan het koersballen.