“Rennen, rennen, rennen!” roept buurtsportcoach van Stichting SportSupport Lisa den Ouden altijd met veel plezier tijdens de Beweegkriebels, een beweegprogramma voor 0 tot 4-jarigen dat op menig BSO en kinderopvang in Haarlem wordt aangeboden. “En dan zie je de kleuterleidsters een beetje paniekerig kijken. Want wat als ze vallen?”

Het is al langer bekend: jonge kinderen bewegen te weinig. Steeds vaker hangen ze met Ipad of het mobieltje van papa of mama op de bank, wat tot serieuze bewegingsachterstanden kan leiden. Lisa: “Voldoende actief zijn is zo ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je peuter of kleuter. Niet alleen lichamelijk, maar ook op sociaal, emotioneel en verstandelijk vlak. Kleintjes van nu worden hoofdzakelijk zittend vervoerd, in de MaxiCosi, in de auto of achter op de fiets. En overal liggen tegenwoordig rubberen stoeptegels. Kinderen weten amper hoe ze moeten bewegen, laat staan dat ze weten hoe te vallen. Zodat áls het gebeurt het ook meteen ernstiger is.”

Fijne motoriek dankzij Beweegkriebels

Daarom heeft het Huis voor Beweging Beweegkriebels ontwikkeld, een zesweeks interventieprogramma waarin kinderen door middel van leuke beweegactiviteiten worden uitgenodigd om te bewegen. Lisa: “Gewoon een half uurtje lekker samen springen, dansen, rollen en rennen, waarbij we alle motorische vaardigheden op een speelse manier aanleren. Een beetje vergelijkbaar met valpreventie voor ouderen, want in de vorm van leuke beweegspelletjes leren we ze letterlijk vallen en opstaan. Door mee te doen aan Beweegkriebels oefenen ze ook in het leggen van contact met leeftijdgenootjes: ze leren samen spelen, maar ook ruzie maken en teleurstellingen verwerken. Bovendien krijgen ze al spelend en bewegend mee wat onder, boven, voor en achter is, wat weer goed is voor hun taalontwikkeling. En uiteraard past meer beweging verder uitstekend in de strijd tegen overgewicht bij jonge kinderen.”

Het Beweegkriebels-programma staat dankzij de inspanningen van Lisa en SportSupport-collega Carlijn Dings in Haarlem weer volledig op de kaart. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en via Hero Kindercentra, samenwerkingspartner van SportSupport in Haarlem, krijgen ze veel positieve reacties terug. “We zijn af en toe net zo’n animatieteam op de camping”, lacht Lisa. “Maar het werkt! Na zes Beweeglessen durven kindjes zich vrijer te bewegen en zijn ze over het algemeen minder angstig, waardoor ze ook minder kans hebben op ongevallen. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat ze er plezier in krijgen.”

De interventie Beweegkriebels is in 2020 opnieuw erkend als Goed Onderbouwd in de databases met Sport- en beweeginterventies van Kenniscentrum Sport en Bewegen en Centrum Gezond Leven.