Het schaatsseizoen is weer begonnen en dat betekent: de ijzers uit het vet halen. Dat geldt ook voor schaatsliefhebbers met een beperking, want bij Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland (ASK) is iedereen welkom.

“Soms duurt het wat langer, maar in principe kan iedereen leren schaatsen”, zegt Marjolein van der Beeke, al ruim 18 jaar trainer/coach bij Stichting ASK. “We zijn iedere zaterdagochtend in het schaatsseizoen te vinden op de ijsbaan van Haarlem. Hier mag je zijn wie je bent, doe je lekker actief en intussen leer je iets moeilijks – voor plezier, trots en zelfvertrouwen. Denk niet te snel dat het niet kan, want er blijkt altijd zoveel meer mogelijk dan je vooraf verwacht.”

Zelfstandigheid

Erik-Jan (met klassiek autisme) is ruim 26 jaar lid bij ASK. Ooit begonnen met zijsteuntjes, staat hij inmiddels al jaren zeer stabiel op het ijs. “Je doet het helemaal zelf”, zegt hij breeduit lachend. “Ik schaats op eigen kracht, doe zelf boodschappen en fiets ook zelf naar de training. Mijn geheim? Denk in oplossingen, probeer alles en ga nooit, nooit achter de geraniums zitten.” Ook voor Lucas (‘ik heb downsyndroom én hele snelle benen’) is schaatsen zijn lust en zijn leven. “Het is met je vrienden geluksmomenten beleven”, zegt hij. “En zelfs toen mijn vader overleed, stond ik de volgende ochtend weer op de baan. Zodat hij van bovenaf met me mee kon genieten.”

Bijzondere evenementen

Hoe belangrijk de zaterdag is, weet ook ASK-penningmeester Wim Hoogzaad. “De meesten zijn normaal niet uit bed te krijgen, maar op zaterdag staan ze er al om 7 uur naast. En soms worden zelfs in de zomer de schaatsen nog ondergebonden, gewoon even voor het gevoel. Alles mag en niets moet bij ASK. Wij zorgen voor schaatslessen, schaatskleding en meerdere leuke wedstrijdevents met de clubs in Noord-Holland. Ook zijn we al twee keer met een mooie ploeg naar de Weissensee geweest!”

Het allermooist zijn echter de Special Olympics, met in 2023 de World Winter Games in Kazan, Rusland. Vanuit ASK mogen Lucas, Sebastiaan, Yara en Rick mee met Special Olympics Team NL. Yara: “Dat is ontzettend spannend, maar ook gaaf. En we zijn al op tv geweest, dus we moeten extra goed trainen.” “We gaan medailles halen hoor!” roept Sebastiaan. En Lucas bekent dat hij het allemaal eigenlijk ook een beetje voor zijn vader doet. “Want volgens mij zou hij best trots op me zijn, denk je niet?”

Heb je een lichamelijke of verstandelijke beperking en wil je een keer komen kijken? Neem dan contact op met Marjolein via 06-55517035 of aangepastschaatsen@gmail.com voor een paar proeflessen. Zij regelt toegang en, zo nodig, ook schaatsen.