Op de DSS Senioren Footsports Dag werd zondag eindelijk weer eens gesport door de senioren van de voetbalclub uit Haarlem-Noord. Op het Pim Mulier sportpark werkten ze in tweetallen coronaproof een circuitje van vier spellen af. Saillant detail: er werd niet gevoetbald maar wel gespeeld met een voetbal.

Waar normaal 22 spelers op het veld lopen, zijn nu in totaal slecht acht sporters bezig met footvolley, -fitness, -golf of -running. Initiator Bas de Wit kijkt het gebeuren met tevredenheid aan. „Ik merkte in de app-groepen van de club dat iedereen elkaar en het sporten miste. Normaal spelen we partijtjes, maar dat kan niet vanwege de coronaregels.”

De Footsports Dag valt wel binnen de normen. „Met tweetallen sporten en een maximum van 16 op een veld.” Het is vooral genieten in het zonnetje. Heel prettig vergeleken met twee weken geleden. „Toen moeten we het afgelasten vanwege de sneeuwval. Vandaag zit het allemaal mee. En kijk om je heen hoeveel lol ze hebben. Dat was precies de bedoeling.”

Die lol hebben Stanley Holman en Richard Meijer zeker bij het footfitness. De nodige zweetdruppels zijn al zichtbaar bij het ’latje-schieten’. Voor ze de bal, na een heuse slalom, op het doel mikken maken ze vijf sprongen omhoog en drukken ze zich vijf keer op. „Ik heb maanden niks gedaan en ik heb Stanley al tijden niet gezien op het veld. We spelen bij de veteranen 35+ en zijn samen al meer dan 70 jaar lid van de club”, zegt de 50-jarige Meijer enthousiast.

Het footvolley heeft niet de voorkeur van Meijer. „Stanley is daar erg goed in, maar ik moet het in het veld ook al niet van mijn verfijnde traptechniek hebben, dus dat werd weer pijnlijk blootgelegd.” Wat Holman betreft mag zijn trainer ’opa Vic’ weer snel aan de slag. „In mei en juni waren de regels wat soepeler en was er geen avondklok. We deden allerlei kinderspelletje. Back to the roots, zeg maar, maar wel ontzettend leuk.”

Van enige vorm van ’kneuterigheid’ van de spelvormen willen beide mannen niets weten. „Alleen maar kunnen hardlopen om je coronakilo’s eraf te houden is niet wat ik heel leuk vind. Ik kan er geen drol van. Wat dat betreft kwam het goed uit dat er vorige week ijs lag. Schaatsen vind ik namelijk geweldig. Net als hardlopen met een bal erbij, maar dat heet geloof ik voetbal”, zegt Holman met een knipoog.

Bij Jeroen Rutte (42 jaar) en Tim Verhagen (38) klinken kreten als ’oeh’ en ’ai’. Ze hebben het zwaar bij het footrunning. Maar het is wel heel fijn om weer op het veld te staan, vinden ze allebei. „Lekker man”, vat Rutte het kort en bondig samen. „Eerst dacht ik wat moet ik ermee. Een beetje stomme spelletjes doen. Na een uurtje kwam ik tot de conclusie dat het weer lekker zou zijn om een balletje te trappen en die gasten te zien. Toen het niet door ging vanwege de sneeuw en merkte ik dat ik vreselijk baalde.”

Het duurt even voordat beiden eruit zijn wanneer hun laatste wedstrijd was. „Ergens in mei”, zegt Verhagen vol overtuiging. Rutte weerlegt de bewering van zijn teamgenoot in de senioren 35+. „Welnee joh, het was oktober. We hadden twaalf punten uit vier wedstrijden. Dat er toen nog gespeeld werd, wekte onze verbazing. Nu kijken we ontzettend uit naar de hervatting. Wanneer dat is, weet niemand.”

Na het fluitsignaal om weer te wisselen loopt Verhagen wat stijfjes naar het onderdeel footgolf. „Gisteren dak op, dak af geweest. De spieren kwamen net wat losser, maar ik denk dat ik maandag pas echt voel dat ik weer wat heb gedaan.”

Koen Kortman (61 jaar), Jan Hectors (61), Folke Larsson (56) en Frank van Hees (48) lopen na een uur voldaan van het veld af. De ’voetballende vaders’ missen hun donderdagavond. „Normaal hebben we al aangepaste regels. Zo mogen we niet spugen en tackelen. Lekker op de goal schieten is van iedereen de favoriet”, beweert Larsson.

Martijn Egner, komende maand de nieuwe voorzitter, vindt het initiatief van De Wit geweldig. „Het is lastig om je oudere leden te binden. Je mist de kleedkamerhumor. Onze erwtensoepactie is nog bezig. Daar zag je al een opleving. Deze Footsportsdag is zeker voor herhaling vatbaar.”

’Bel me voor het draaiboek’

Bas de Wit hoopt dat de DSS Senioren Footsports Dag andere verenigingen zal inspireren. „Ze kunnen me bellen voor het draaiboek. Misschien dat we er een regionale competitie van kunnen maken. Deze pilot is zeker een succes en wie weet kan het, als de maatregelen versoepelen, binnenkort met grotere groepen.”

BRON: Haarlems Dagblad, Marcel Tabbers

Foto: United foto