Buurtsportcoaches kom je overal tegen in de regio Zuid-Kennemerland, Bollenstreek en IJmond. Het zijn professionals die in de wijk sport en bewegen versterken en verbinden.

Saskia Reuhman is werkzaam in de gemeenten Haarlem en Bloemendaal. Ze heeft sporten van jongs af aan in haar bloed zitten. Een tijd lang gehockeyd in de hoofdklasse in Nederland en Spanje en uiteindelijk kan ze als buurtsportcoach haar passie voor sport en bewegen doorgeven. “Het is heerlijk om als buurtsportcoach met mensen bezig te zijn en met sporten. Daarnaast krijg ik veel energie van mensen bij elkaar brengen. Denk aan vragen van verenigingen of scholen en dat op een leuke manier aan elkaar koppelen. Echt een verbinder zijn en meedenken wat wij nog meer kunnen aanbieden” start Saskia met een grote glimlach haar verhaal.

Move Mates
Haar werkweek is heel divers. In Vogelenzang organiseert ze een sportieve Tussenschoolse Opvang. Daarnaast heeft Saskia in het dorp Walking Footbal opgezet voor de oudere doelgroep samen met Kennemerhart. In Haarlem in ze actief in Centrum/Zuidwest waar onlangs een nieuw project ‘Move Mates’ is afgerond op basisschool de Peppelaer. Saskia: “Met Move Mates worden de kinderen van groep 7 opgeleid tot speelcoach tijdens de pauze. Ze leren om spelletjes te bedenken en te begeleiden voor de groepen 3 t/m 5. Door de extra activiteiten op het plein wordt samen spelen gestimuleerd en komen kinderen extra in beweging. Daarnaast is een bijkomend resultaat dat er minder conflicten zijn op het plein omdat de oudere groepen zich meer verantwoordelijk voelen in hun nieuwe rol. Echt een geslaagd project wat mooi uitgepakt is. De jongere kinderen vinden het erg leuk om samen met groep 7 te spelen en snapten ook meteen dat je naar de nieuwe speelcoach moest voor een vraag.”

Elke doelgroep uniek
Een ander groot project was het schoolvoetbaltoernooi voor de groepen 5 & 6 en 7 & 8 wat onlangs Haarlem breed is georganiseerd. Saskia vervolgt: “Het was een prettige samenwerking met de voetbalverenigingen en het is naar tevredenheid van de scholen neergezet. Daarnaast heb ik afgelopen zomer een mooi project gedraaid voor de Hartekamp, een aangepast sporten sportdag. Voor de Hartenlust Mavo en Kinderopvang (BSO) organiseer ik sportclinics. Ook ben ik betrokken bij het schoolhockeytoernooi voor de groepen 7 & 8 en de avondvierdaagse. Samen met een collega ondersteunen wij de 65+ Aloysius gymgroep, dit is een gymgroep die al 15 jaar met elkaar gymt en is echt een hechte vriendengroep geworden. Het blijft zo inspirerend om voor deze diverse doelgroepen te mogen werken. Elke doelgroep is uniek heeft zo zijn eigen leuke aspecten.”

Sport als middel
“Die afwisseling tussen organiseren en uitvoeren vind ik heerlijk. Ik geniet als ik de deelnemers zie lachen en plezier maken. Daar krijg ik energie van. Als je zelf energie uitstraalt breng je dat weer over. In sporten kan je zoveel kwijt. Het gaat over samenwerken, feedback geven en ontvangen en omgang met elkaar. Voor mij is dat heel logisch omdat ik uit de topsport kom. Maar niet iedereen krijgt dat mee. Als je sport als middel gebruikt kun je op heel veel vlakken iets bereiken en betekenen.

Verbinden
Ik wil de komende periode letterlijk de boer op. Weten wat er bij verenigingen speelt om nog meer en gerichter te kunnen samenwerken. Dat ze SportSupport goed op het netvlies hebben en weten waar ze ons voor in kunnen schakelen. Maak ook de wijk in, met de mensen praten, wat speelt er en hoe kunnen wij ons aanbod daarop aanpassen. Echt letterlijk de verbinding aangaan met de mensen, sportverenigingen en scholen in de wijk. Daar krijg ik energie en vleugels van.”

SportSupport
Het team in gemeente Haarlem Centrum/Zuidwest bestaat uit 4 medewerkers van SportSupport. SportSupport treedt in opdracht van de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen op als werkgever van buurtsportcoaches. Elke gemeente heeft specifiek beleid op de inzet van de buurtsportcoaches. Meer informatie op sportsupport.nl.