Waar er een paar jaar geleden nog een groot taboe heerste, weten veel meer verenigingen actief de weg te bewandelen naar een rookvrij sportcomplex. Het onderwerp staat inmiddels bij veel verenigingen hoog op de agenda.

Veel verenigingen denken dat ze op weerstand stuiten bij de leden maar het tegenovergestelde is waar. Naast de leden willen ook graag de ouders lang de lijn de jeugd het goede voorbeeld geven dat roken niet normaal is. “Het is samen met het bestuur, de vereniging met al haar leden en de supporters langs de lijn gewoon een kwestie van het goede voorbeeld geven”. Zegt Danielle Krijger, verenigingsadviseur bij SportSupport. “Bijzonder dat op basisscholen het een onbewust ongeschreven regel is, dat er niet gerookt wordt op het plein, en tot voorkort het wel ‘normaal’ was om langs de lijn bij bijvoorbeeld voetballende kinderen een sigaretje op te steken. Wij zijn blij dat veel verenigingen dit onderwerp zo positief oppakken en er daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Inmiddels zijn al een stuk of 6 verenigingen geheel of gedeeltelijk rookvrij. Maar dit is nog maar het begin want het streven is om alle verenigingen in Haarlem rookvrij te krijgen.”

Alliance ’22 was in Haarlem een van de eerste sportclubs die hier mee gestart  is. Dit alles omdat een 12 jarige jongen dit zo’n belangrijk onderwerp vond en ‘De rookvrije generatie’ op de agenda van de Algemene Leden Vergadering heeft gezet. Met succes want inmiddels is Alliance helemaal rookvrij.

In Haarlem Oost is als onderdeel van de Gezonde Wijkaanpak in samenwerking met de GGZ een campagne gestart om zwangere vrouwen te laten stoppen met roken. Dit onderwerp wordt besproken op veel verschillende sociale plekken zoals onder andere het consultatie bureau en buurthuis.

SportSupport is er om verenigingen te ondersteunen met deze verandering. Hoe creëer je draagvlak? Wat is voor de vereniging de beste manier om dit onderwerp te agenderen? Kortom wat is de beste aanpak voor de vereniging? “Veel learnings, tips en tricks en adviezen waarmee wij de verenigingen kunnen ondersteunen.” Sluit Danielle af.

Sportverenigingen kunnen zich aanmelden op de website rookvrijegeneratie.nl. Op die website staan onder andere handige tools en campagnemateriaal. Samen met Zuid Holland is Noord-Holland één van de provincies waar de meeste initiatieven voor een rookvrije generatie op sportgebied zijn. Laten wij die lijn doortrekken! Niet twijfelen maar ga voor een rookvrije generatie!