Veel sportclubs in Haarlem staan open voor het idee om een rookvrije club te worden, bleek afgelopen maandag 19 februari op de bijeenkomst Rookvrije Sportvereniging bij DSK in Haarlem-Oost. Een belangrijke stap voor een rookvrije generatie.

Lida Samson van GGD Haarlem legde uit waarom een rookvrije generatie zo belangrijk is. HKC Haarlem is een van de eerste vereniging in Haarlem die helemaal rookvrij is. Zij vertelden met veel overtuiging hoe zij dit hebben aangepakt en tegen welke bezwaren zij aanliepen vanuit de leden toen ze het plan lanceerden. Opvallend genoeg bleken de bezwaren heel erg mee te vallen. Ook de rokende leden konden zich goed vinden in de plannen om de korfbalclub rookvrij te maken. Het voorstel is afgelopen september 2017 unaniem aangenomen.

“Het was fijn om te zien dat sportclubs er echt open voor staan”, zegt Jessica Frans, verenigingsadviseur bij SportSupport. “Er waren zo’n 50 man aanwezig van 17 verenigingen, dan vooral de verenigingen die een eigen accommodatie en kantine hebben. Er waren veel vragen voor HKC Haarlem, de eerste stappen zijn gezet. Het is belangrijk dat clubs hierover gaan nadenken en in gesprek gaan met het bestuur en leden. Want als kinderen op het veld aan het sporten zijn dan is het toch wel raar dat toeschouwers ernaast staan te roken.”

Iedere week raken weer honderden kinderen verslaafd aan roken. Het is belangrijk dat kinderen beschermd worden tegen de verleiding om te gaan roken. Veel kinderen komen op een sportvereniging waar buiten en zelfs langs de sportvelden gerookt wordt. En helaas, zien roken, doet roken. Door het sportterrein rookvrij te maken geeft een vereniging het goede voorbeeld en biedt een gezonde sportomgeving.

Wil je als sportvereniging meer informatie of begeleiding in het rookvrij maken van je sportclub neem dan contact op met Jessica Frans van SportSupport: jfrans@sportsupport.nl of 023 523 0302