In Haarlem worden gedurende het schooljaar veel verschillende schoolsporttoernooien georganiseerd voor zowel de basisscholen als voor de middelbare scholen. De drijvende kracht hierachter is Tim Joon, coördinator sportstimulering van SportSupport.

De schoolsporttoernooien worden om een aantal belangrijke redenen georganiseerd. Allereerst om de sportbeleving te verhogen. “Het is natuurlijk erg leuk om samen met je klas aan een toernooi mee te doen. Dit zorgt voor verbinding en sport verbroedert, dus zo krijg je samen met je klasgenootjes een positieve sportbeleving.” Aldus Joon. Daarnaast is het voor vereniging een mooie manier om nieuwe jeugdleden te werven. Kinderen komen met sporten in aanraking die ze anders niet snel uit zouden proberen. Joon: “Als een van de ouders al voetbalt of hockeyt zie je vaak dat de kinderen dan ook op deze sporten gaan. Dat is zo leuk aan bijvoorbeeld het korfbaltoernooi, een relatief onbekende sport bij kinderen en na zo’n toernooi zijn veel kinderen enthousiast. Wij regelen het zo dat na elk schoolsporttoernooi via de jeugdsportpas er altijd nog een aantal clinics gevolgd kunnen worden en daarna weten kinderen vaak wel of het hun sport is.

Grote toernooien
Een schoolsport toernooi wordt bijna altijd in samenwerking met een of meerdere verenigingen georganiseerd. Uitzonderingen hierop zijn het zaalvoetbaltoernooi, veldhockey en veldvoetbal. Deze toernooien zijn te groot en worden een te zware belasting voor de verenigingen. Bijvoorbeeld bij het veldvoetbaltoernooi doen maar liefst 300 teams mee. Het toernooi wordt op 6 woensdagen gespeeld op 4 locaties. Een ander groot toernooi is het korfbaltoernooi. Joon: “Het enige toernooi wat op een zaterdag plaatsvindt in samenwerking met 4 verenigingen. Ondanks dat het een relatief onbekende sport is doen er altijd erg veel kinderen mee. Maar alle toernooien zijn groot in hun vorm, ik wil met het noemen van deze toernooien de andere zeker niet te kort doen.”

Bijzondere kans
Een bijzonder toernooi afgelopen jaar was het schaaktoernooi. Het Tata Steel schaaktoernooi werd in de Philharmonie gehouden, het grootste schaaktoernooi van Nederland. Joon: “Dit was voor ons een uitgelezen kans om het jeugd schoolsporttoernooi op diezelfde dag en locatie te houden. Het was een groot succes. Twee zalen vol met 300 schakende kinderen en 600 man publiek. Dit kan ook maar één keer en dan is het prachtig om te zien dat dit dan zo mooi uitpakt.”

Clinics
Niet alle sporten zijn geschikt voor een schoolsporttoernooi daarom biedt SportSupport sinds kort elke maand een sport aan bij de scholen die dan in de vorm van een aantal clinics kan worden afgenomen. “We zijn gestart met streetdance en dat was meteen een succes. Maar liefst 5 scholen hebben in een paar weken 4 clinics gehad per klas. Het scheelt per school of het de reguliere gymles vervangt of dat het een extra sportles is. De volgende clinic wordt waarschijnlijk schaatsen. Op deze manier geven wij deze verenigingen de kans om zich ook te profileren bij de jeugd.” Aldus Joon.

Vrijwilligers
Joon: “Ik vind het elke keer erg bijzonder om te zien hoeveel vrijwilligers er bij elk toernooi helpen. Ze maken kinderen enthousiast voor de sport en maken er met de kinderen een onvergetelijke dag van. Vaak nemen ze een dag vrij van hun werk om te kunnen helpen. Zonder de inzet van deze vrijwilligers kunnen deze toernooien niet doorgaan. Daarom zijn wij deze vrijwilligers altijd erg dankbaar.”

Per jaar organiseert SportSupport ongeveer 19 toernooien voor het basisonderwijs, voor groep 3 t/m 8, voor zowel regulier als bijzonder onderwijs. Voor het middelbaar onderwijs zijn er zo’n 8 toernooien per jaar die gericht zijn op de sportbeleving. Meer informatie? Kijk op sportsupport.nl