Kinderen van 4 tot 18 jaar kunnen in de regio Haarlem bij veel verenigingen gratis een paar proeflessen doen. Daarmee maken ze op een laagdrempelige manier kennis met verschillende sporten zonder eerst lid te hoeven worden van een vereniging. Zo ook bij dansvereniging DSG in Haarlem-Noord.

Ilona van der Putten (52) is sinds 2005 penningmeester bij DSG Dansvereniging aan de Jan Gijzenkade in Haarlem-Noord. ‘DSG is een échte vereniging. Onze inzet is om ieder kind te kunnen laten dansen en daarom houden wij de contributie zo laag mogelijk: 18 euro per maand. Daarvan wordt alles betaald: de uitvoering, de wedstrijden van de wedstrijdteams en de toneelkleding.’ Met een groepje vrijwilligers naaide zij vorig jaar zelf 350 kostuums voor de einduitvoering.

So You Think You Can Dance
DSG heeft rond de 200 leden, maar dat mag van Ilona best naar 250. ‘We hebben een redelijk stabiele ledengroep, maar als er minder dansshows op televisie zijn merken wij dat direct, een programma als So You Think You Can Dance hebben wij wel nodig.’ Populair zijn Streetdance, Urban en HipHop, verder is er ook Dans je Fit (25+) en Keep Fit (40+).

Lessen en workshops
Er zijn bij DSG twee beroepsdocenten, verder komt alles uit ‘eigen kweek’. ‘Vanaf 12 jaar mag je bij ons assisteren in de les’, licht Ilona toe, ‘en álle jongeren met een passie voor dans staan te springen om dat te doen.’

Ook dochter Ivana (21) kwam zo voor de klas te staan en inmiddels volgt zij via SportSupport de opleiding tot recreatiesportleider (LSR). ‘Met haar LSR-3-bevoegdheid op zak mag zij straks zelfstandig sport- en dansles geven. Wij kunnen dan scholen of dagverblijven benaderen en voor hen vier, vijf dansworkshops plus een uitvoering opzetten – zoiets – om de vereniging op die manier te promoten bij mogelijk nieuwe leden. En wie weet kan Ivana in de toekomst ook wel iets voor SportSupport zelf betekenen?’

SportindeWijk
Op de website sportindewijk.nl staan alle verenigingen in Haarlem. Op deze manier heb je op een website het totale overzicht van wat er allemaal te doen op gebied van sporten bij verenigingen. Het is voor kinderen leuk en leerzaam om een aantal sporten uit te proberen. Zo ontdekken ze goed wat bij ze past en is de kans veel groter dat ze langer een sport blijven oefenen.