Bij een gezonde sportieve omgeving hoort natuurlijk ook een verantwoorde kantine. Met een aantrekkelijk en uitgebreid assortiment in de kantine bied je afwisseling voor de klanten, kan de omzet stijgen en draagt de club bij aan een gezondere leefomgeving van de sporters. De geliefde bitterbal of patat mag trouwens ook best blijven maar, door daarnaast een aantal slimme keuzes te maken maak je als club al snel stappen.

SportSupport en JOGG Team:Fit zetten zich samen in om steeds meer sport- en buurtlocaties bewust te maken van gezondere keuzes in de kantine. “Kantines denken vaak bij een gezonder aanbod dat alle frituurhappen moeten worden vervangen door een schaal met appels en dat de Mars repen plaats moeten maken voor een bakje snoeptomaten, maar dit is zeker niet het geval,” vertelt JOGG Team:Fit coach Eva. Eva heeft al veel kantines bezocht en helpt graag om mee te denken welke gezondere opties kunnen worden aangeboden. “Gezondere opties zijn bijvoorbeeld ook een zakje zoute popcorn, kleinere snoepzakjes, ongezouten nootjes, B’tween repen en dranken zonder suiker.” JOGG Team:Fit geeft adviezen en volgt daarbij de richtlijnen van het
Voedingscentrum.

Sportcomplex Tetterode is zo’n locatie die wil meedenken om aan de slag te gaan met een gezonder aanbod. Nasser Alhannoum jaagt het traject aan en vindt het belangrijk dat er ook gezondere snacks en dranken in de sportkantine te verkrijgen zijn, “hoe minder suiker in de producten, hoe beter.” Nasser is actief betrokken bij Tetterode en heeft na het eerste bezoek van SportSupport en JOGG Team:Fit al meteen goede stappen gezet. “Na de uitleg en voorbeelden die ik kreeg ben ik meteen aan de slag gegaan. Ik vind het belangrijk dat er ook voor de jeugd hier gezondere opties te verkrijgen zijn.”

In 2019 begon Nasser als nieuwe beheerder van de kantine van Sportcomplex Tetterode en werkt hij met veel enthousiasme achter de bar. Inmiddels heeft hij het assortiment al uitgebreid met een waterkan op de toonbank, zakjes zoute popcorn, verschillende smaken B’tween repen, Lipton green zero en nog meer suikervrije dranken. “We willen als sportcomplex graag een gezonde voedingsbadge verdienen”, aldus Nasser. Deze voedingsbadge is al bijna binnen. Dit bereiken we door het zetten van kleine stapjes, challenges genaamd, en het creëren van bewustwording onder de leden. Soms is het ook uitproberen om te kijken wat er werkt bij een vereniging. “Je moet in elk geval zorgen dat je het binnen de club geborgd hebt en er genoeg draagvalk is gecreëerd”, aldus Leonie van SportSupport. Verder is het gehele sportterrein rookvrij en dat is duidelijk zichtbaar door de borden die er hangen van de Rookvrije Generatie.

Stap voor stap werken aan een gezonde sportkantine

Tetterode is de eerste sportaanbieder in Bloemendaal die binnenkort een “badge” ontvangt. Deze badge is een certificering volgens de normen van het Voedingscentrum. Gemeente Bloemendaal vindt het belangrijk dat kinderen in een gezonde omgeving opgroeien. Daarom is het goed dat op plaatsen waar kinderen veel tijd doorbrengen het juiste voorbeeld wordt gegeven en er een gezondere keuze beschikbaar is en waar de locatie rookvrij is.

Gezond is lekker!

Lekker en gezond eten in de sportkantine van sportcomplex Tetterode? Kom gerust langs na je Padel wedstrijd of rondje door de sportschool Ook aan de slag met je gezondere club samen met SportSupport en Team:Fit?

Doe ook mee en meld je vereniging aan bij Pascalle Twisk van SportSupport. Bespreek je ideeën en wij zorgen er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt. De ondersteuning is kosteloos. Mail voor meer informatie naar Pascalle Twisk, ptwisk@sportsupport.nl of bel naar 023 303 7258.