Uitdagend theater en vrolijke groentepakketten

By 20 mei 2024Nieuws

Ideeën voor stoere sportclinics, gekke buitenspelactiviteiten of gezonde voedingsprogramma’s? Bij het Sport- en Preventieakkoord Heemstede kun je financiering aanvragen voor de meest uiteenlopende initiatieven. Zolang het maar met bewegen, gezondheid en de gemeente Heemstede te maken heeft. Zo deed kinderopvang Les Petits vorig jaar maar liefst twee mooie subsidieaanvragen. Een voor leuke zelfmaak-groentepakketten, de ander voor educatieve theatervoorstellingen.

“Iedereen is dolenthousiast dat we dit aan onze bso-kinderen konden aanbieden”, zegt Bernadette Lakeman, stafmedewerker pedagogiek bij Les Petits. “Want vitaliteit en gezondheid zijn belangrijke pijlers binnen onze organisatie.”

Bakken, koken, proeven en spelen

Op alle bso-locaties van Les Petits in Heemstede gaan kinderen van 4 tot 12 jaar zelf aan de slag met de groentepakketten van Spoony. Met vrolijke recepten voor wortelmuffins, gezonde koekjes of courgettepizzaatjes. “Het doel is om het eten van groente voor deze leeftijdsgroep aantrekkelijker en toegankelijker te maken”, legt Bernadette uit. “En op deze manier wordt dat echt een feestje! Dankzij het subsidietraject kan Spoony de doe-het-zelf-groentepakketten eerst bij ons uitproberen, om het later ook op andere bso’s aan te bieden. Dus is het leuk genoeg? Kan het nog beter? Maar vooral, is het ook lekker? Doordat de kids zelf mogen koken, zullen ze dingen eerder proeven én eten, en dat sluit mooi aan bij de doelstellingen van het Preventieakkoord. Want een goed voedingspatroon is de basis voor een gezonde toekomst.”

Eigen keuzes en kracht

De tweede subsidie was bestemd voor prikkelend belevingstheater specifiek voor bso-kinderen uit groep 6, 7 en 8. Bernadette: “Stichting Kikid zet theater in als middel om grote thema’s aan te kaarten bij een jonge doelgroep. Verliefdheid, jezelf zijn, maar ook omgaan met sociale media of online pesten. Door open en eerlijk het gesprek aan te gaan, maak je kinderen bewust van hun kracht en help je hun zelfbeeld te versterken. Bijzonder is dat deze voorstellingen worden uitgevoerd door jongerenexperts van 18 tot 24 jaar – dat sprak ontzettend aan! Met open mond werd er geluisterd naar onderwerpen die ook vaak voor ouders best ingewikkeld zijn. Daarom hebben we ook hen er sterk bij betrokken.”

Thema’s als voedingseducatie en weerbaarheid voor de toekomst passen prachtig bij het pedagogisch beleid van de kinderopvang, aldus Bernadette. Zij verwacht dan ook dat de samenwerking met Spoony en Kikid de komende tijd nog verder wordt uitgebreid.

Zelf ook een aanvraag doen bij het Sport- en Preventieakkoord? Voor meer informatie of contact mail met Rianne Koldenhof.