Hoe lijkt dit je? In de winter met z’n allen schuren en lakken aan jullie eigen boten? En in de zomer met die boten mooie zeiltochten maken? Bij NJV De Haven in Heemstede doen ze dat. Met de JeugdSportPas mag jij drie keer meedoen.

De 21-jarige Tijmen Verburgh, bestuurslid en staflid junioren, is zelf ook als klein jongetje al lid geworden van deze zeilvereniging voor jongeren. “De jongste groep, kinderen tussen zeven en tien jaar, zijn de mini’s. Zij trainen – wij noemen dat de opkomst –  iedere zaterdag tussen 11 en 13 uur. De junioren (tot veertien jaar) en de senioren (tot achttien) hebben hun opkomst van 14 tot 17 uur. Via verschillende programma’s leren we de kinderen samenwerken en worden ze opgeleid om zelfstandig en verantwoordelijk te kunnen zeilen. Ze kunnen heel veel diploma’s halen en uiteindelijk ook zelf begeleider en instructeur worden en doorstromen naar een plekje bij de leiding.”

Het zomerseizoen staat weer voor de deur. “Dan gaan we lekker het water op. Door allerlei zeilspelletjes leer je van alles over zeilen, de regels op het water en hoe je goed kunt samenwerken. Maar ook hoe je goed en verantwoordelijk met het materiaal om moet gaan. We varen op klassieke houten vletten. Voorheen werden deze boten gebruikt door de Reddingsbrigade in Zandvoort en als postboot naar Terschelling.”

Om mee te kunnen doen heb je regenkleding nodig en een warme trui. “We weten nooit wat het weer doet”, lacht Tijmen. “Een lunchpakketje en wat te drinken is ook handig om bij je te hebben. We hebben onderweg altijd een pauze. We tuigen samen de boten op en bij terugkomst ook weer af. De regel is dat je pas weg gaat als de boten weer netjes liggen. Je werkt echt in een team en dat maakt het allemaal nog leuker. De hele groep waarmee ik begonnen ben is nog steeds lid; we zijn inmiddels vrienden voor het leven.”

Via jeugdsportpas.nl kan er ingeschreven worden voor maar liefst 3 lessen voor €15,00. In mei starten er voor alle drie leeftijdscategorieën weer nieuwe proeflessen. De JeugdSportPas wordt uitgevoerd door SportSupport in opdracht van gemeente Haarlem.