Iedere vier weken een column van de buurtsportcoaches van de gemeente Velsen. Vandaag is het woord aan Jerry van Akkeren. Hij is buurtsportcoach in IJmuiden Oost en richt zich op de sportstimulering van de basisschooljeugd. In deze column aandacht voor goede voornemens.

Inmiddels is de derde week van het nieuwe jaar alweer van start gegaan. Heb jij goede voornemens gemaakt of misschien wel een heel concreet doel voor komend jaar? De grote vraag: werken ze wel of werken ze niet? Hoe groot of ingrijpend zijn je voornemens? En bij een doel hoort natuurlijk een plan van aanpak.

Goede voornemens
Goede voornemens zijn vaak algemeen: meer sporten, vaker op de fiets naar je werk, gezonder eten, een maand vegetarisch eten. Het is belangrijk dat je een sportief goed voornemen altijd in kleine stapjes aanpakt. Het is lastig om van weinig tot nooit sporten in een keer 2x per week naar de sportschool te gaan. Ga bijvoorbeeld eerst 1x per week een half uurtje wandelen. Maak daar een gewoonte van. Als je lichaam gewend is aan het wandelen kan je het opbouwen met 1x per week sportschool, of hardlopen of iets anders wat je aanspreekt. Het is wel belangrijk dat je iets doet wat je echt leuk vindt want dan ga je het volhouden, dat weet ik zeker! Wil je graag dat je kinderen meer bewegen? Neem ze in het weekend mee op een wandeling door het bos of duinen of ga ook na het eten een rondje met ze wandelen door de wijk. Of 1x in de maand naar het zwembad. Komt het er vaak niet van dan is het niet gek om deze activiteiten in te plannen in de gezinsagenda.

Doelen 2019
Met concrete doelen heb je natuurlijk een plan van aanpak nodig. Ik heb voor mezelf ook een doel gesteld voor komend jaar. Als buurtsportcoach ben ik werkzaam in Velsen, regio IJmuiden. Hier voer ik projecten uit onder de naam GIDS (Gezond in de Stad). Zo draai ik het programma Vallen & Opstaan. Ik organiseer op verschillende scholen, kinderen uit groep 1 t/m 4, een extra beweegprogramma. Kinderen worden uitgebreid getest op de grove motorische vaardigheden. Het extra beweegmoment zie ik als een belangrijk moment om achterstanden in de motoriek in kaart te brengen. Daarnaast stel ik uitdagende bewegingssituaties op om de kinderen kwalitatief beter te laten bewegen. Een persoonlijk doel voor mij dit jaar is bijvoorbeeld het programma qua inhoud te verbeteren. Hoe kan ik er voor zorgen dat het programma nog beter tot zijn recht komt? Wat wil ik veranderen, met welk doel en via welke weg wil ik dit gaan doen? Allemaal vragen met maar één doel, verbetering van het project. Ik heb ontzettend veel zin om hier mee aan de slag te gaan. Want uiteindelijk is ons doel als buurtsportcoach om iedereen lekker te laten bewegen.

Kijk op sportloketvelsen.nl wat er voor kinderen allemaal wordt aangeboden op gebied van sport en bewegen. Zo heb je al een eerste stap gezet in de goede voornemens.