Ieder jaar vraagt JOGG samen met gemeenten en partners door heel Nederland in één week extra aandacht voor een leefomgeving waarin iedereen gezond kan opgroeien. Want een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. De Week voor de Gezonde Jeugd vond dit jaar plaats van dinsdag 7 juni tot vrijdag 10 juni.

JOGG aanpak

De gemeente Lisse is sinds 1 juli 2019 aangesloten bij JOGG (Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst). De JOGG-aanpak richt zich op jongeren (0-19 jaar), hun ouders en hun leefomgeving. In een JOGG-gemeente werken lokale partijen uit onderwijs, zorg, bedrijfsleven, sport, recreatie, woningbouw, welzijn en media integraal samen om gezond drinken, eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken; “de gezonde keuze, de makkelijke keuze”.

Aandacht voor sportieve- en gezondheidsactiviteiten
Om op landelijk niveau aandacht te vragen voor de lokale JOGG-aanpak is de ‘Week voor de Gezonde Jeugd’ in het leven geroepen. Tijdens deze week worden verschillende sportieve en gezonde activiteiten extra in het zonnetje gezet, zo ook in Lisse.

Er was aandacht voor de themabijeenkomst ‘Vitaliteit’ die op woensdag 15 juni georganiseerd werd door de buurtsportcoaches van Hillegom, Lisse en Teylingen. Tijdens deze avond stonden vitaliteit en een gezonde omgeving centraal.

Op woensdag 8 juni werd het creëren en onderhouden van een gezondheidsnetwerk centraal gezet. In de week ervoor was de JOGG-Zuid Holland bijeenkomst bij NME de Groene Bol in Lisse voor alle JOGG-regisseurs uit de provincie Zuid Holland. Een goede manier om kennis te delen, elkaar te inspireren en (verder) te bouwen aan een lokaal én regionaal gezondheidsnetwerk.

Vrijdag 10 juni werd er teruggeblikt naar de Nationale Buitenspeeldag en werd de activiteit ‘Sporten op het plein’ bij het Fioretti in het zonnetje gezet. Er was voor alle deelnemers een stuk fruit geregeld door de Albert Heijn en een bidon van het Team Buurtsportcoaches om fruit eten én water drinken te stimuleren onder de jeugd.

Daarnaast was er op vrijdag 10 juni aandacht voor de Gezonde Sportkantines van atletiekvereniging De Spartaan en Hockey Club HISALIS bij Ter Specke, vanwege hun bijzondere prestatie. Een mooi voorbeeld voor sportverenigingen, buurthuizen en andere locaties die graag aan de slag willen met het creëren van een ‘Gezonde Omgeving’