Op de Bernardusschool in Oost mochten kinderen hun eigen, gezonde, sapje maken. Dat blijkt vaak veel lekkerder te zijn dan ze vooraf dachten. De gemeente Haarlem werkt samen met diverse partijen in de stad om kinderen en jongeren op een leuke en slimme manier te stimuleren om meer te bewegen en gezond(er) te leven. Wethouder Snoek: “Met het project Jongeren op Gezond Gewicht proberen we kinderen te verleiden om een gezonde keuze te maken. Dat doen we in Haarlem Noord, Oost en Schalkwijk”

Nog steeds drinken kinderen te veel fris- en energiedrankjes. Haarlem is daarom een project gestart waarbij honderden kinderen in een spannend ‘pop-up’ laboratorium werken om een nieuw, gezond energiedrankje te ontwikkelen. Het zogenaamde EnergyLAB wordt deze lente op dertien Haarlemse basisscholen opgebouwd. Paul Wortelboer van stichting Go4kids was ook aanwezig op de Bernardusschool, deze stichting heeft het project mogelijk gemaakt.

Gekleed in een stoere lab-outfit deden de leerlingen van de Bernardusschool een laboratoriumproef met (snoep)kikkers en muizen waardoor ze zich realiseren dat frisdrank eigenlijk ‘snoepsap’ is. Daarna werd geëxperimenteerd met pipetjes en reageerbuisjes om zo een nieuw, eigen drankje te brouwen. Een drankje waar je échte energie van krijgt dus zonder ‘slechte’ suikers maar met spinaziesap, rode bietensap, kokoswater en nog meer verrassende smaken.

Het EnergyLAB lokt grappige reacties uit bij kinderen waaronder: “Dus als je teveel frisdrank drinkt, poep je suikerklontjes”, “In een drankje vind ik spinazie wel lekker” en “Van mijn zelfgemaakt energiedrankje krijg ik hartjes in mijn ogen”!

EnergyLAB

Marije de Wolf van Sport Support, wethouder Snoek, Paul Wortelboer van Stichting Go4kids, Quirien Engelhard en Suzanne Lauwen van het EnergyLab met de kinderen van de Bernardusschool.