Afgelopen donderdag 19 april was het zover. Haarlem was de ‘hosting city’ van een van de 11 grote regionale finales van Olympic Moves. Ruim 900 enthousiaste scholieren gingen de strijd aan voor een plek in de finale in Papendal op 8 juni aanstaande. Het was een spannende en vooral leuke dag met als cadeautje het mooie zomerse weer.

Het was al vroeg druk in het Pim Mulier stadion. Rond 11.00 uur zaten de tribunes vol en werd de dag op een spetterende manier geopend met een tweetal bijzondere acts; een vuurshow verzorgd door Wouter Buyze van StageHeat en een freestyleact van Jesse Marlet, Nederlands kampioen Freestyle voetbal. Na de openingsceremonie verplaatsten de leerlingen zich richting de sportvelden voor het wedstrijdprogramma. Er werden 3 verschillende sporten beoefend: voetbal (meisjes en jongens), ultimate frisbee en veldloop. Bij BVC Bloemendaal vond het meisjes en jongens voetbal (klas 1 – 3) plaats en de veldloop, die dit jaar door een prachtig deel van het wandelpark Caprera liep. Het Ultimate Frisbee was bij hockeyclub HBS en bij DSS vond het meiden en jongens schoolteam voetbal plaats.

De volgende scholen uit de regio zijn door naar de landelijke finale. Zo won Het Schoter uit Haarlem bij voetbal zowel bij de meisjes 3 als bij de jongens 3 en ook won het Gymnasium Felisenum uit Velsen-Zuid voetbal in de categorie jongens schoolteam. Helaas werd de Vellesan College bij Ultimate Frisbee en bij voetbal meisjes 3 tweede en lopen de finale net mis.

Om meer middelbare scholieren samen (meer) te laten sporten zijn de partners, KVLO, NOC*NSF en  Coca-Cola, in 2003 ‘Olympic Moves’ gestart. Olympic Moves is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Het is een jaarlijkse competitie tussen scholen uit het voortgezet onderwijs, waarbij scholieren elkaar op school, regionaal en daarna nationaal uitdagen om het kampioenschap voor scholen. Via selectieprocedures op school en meer dan 75 regionale finales komen jaarlijks leerlingen van ruim 350 scholen, dit is bijna de helft van alle middelbare scholen, in beweging met Olympic Moves.

Olympic Moves is van groot belang voor de schoolsport in Nederland want 8 op de 10 Nederlandse kinderen op de basisschool doet aan sport, maar eenmaal op het voorgezet onderwijs stopt een aanzienlijk deel met sporten. Het doel van Olympic Moves is om scholieren tussen de 12 en 19 jaar kennis te laten maken met diverse vormen van sport en laat hen het plezier van samen sporten beleven.

De organisatie van deze regio finale was in handen van de SportSupport.