Op vrijdag 21 juni heeft basisschool de Erasmus de eerste Menukaart Voedseleducatie in ontvangst genomen. In deze menukaart staan activiteiten voor scholen en kinderopvangorganisatie over onder andere smaak, voedselproductie en gezonde voeding.

NME Haarlem, Haarlem Food Future, GGD Kennemerland & SportSupport/JOGG Haarlem en het programma Jong Leren Eten willen Haarlemse kinderen alles leren over gezonde en duurzame voeding. Zij hebben daarom samen de menukaart met thema’s en activiteiten opgesteld.

Groot aanbod activiteiten
Op de dag van de uitreiking was groep 5 van basisschool de Erasmus al volop bezig met voedsel; ze maakten het zelf in de schooltuin Poelpoldervreugde en leerden van NME Haarlem en Eline Honders van het Natuurlokaal alles over het zelf kweken van planten.

Haarlem heeft een groot aanbod aan activiteiten over voeding en voedsel, zoals moestuinieren op locatie of op het schoolplein, kooklessen, gastlessen over gezonde voeding of een boerderijbezoek. Voor scholen en kinderopvangorganisaties is het soms lastig om te bepalen welke activiteit goed uitvoerbaar en effectief is en wie daarbij kan helpen. Daarom is al het aanbod nu gebundeld in een menukaart, die helpt bij een goede aanpak van het thema voedsel voor alle leeftijden. Bekijk de Menukaart Voedseleducatie Haarlem(pdf, 3.7 MB).

Subsidie aanvragen
De menukaart is beschikbaar voor alle scholen en opvangorganisaties in Haarlem en omstreken. Veel programma’s in de menukaart kunnen gratis of met een kleine eigen bijdrage uitgevoerd worden. En vanaf 2 september kunnen scholen ook eenmalig subsidie aanvragen voor extra activiteiten zoals moestuin- of kooklessen of een bezoek aan een boerenbedrijf. De subsidie is aan te vragen op de website van Jong Leren Eten. De menukaart helpt bij het maken van een plan.

 

 

 

 

 

Foto: Cor Boers