Buurtsportcoaches kom je overal tegen in regio Zuid-Kennemerland, Bollenstreek en IJmond. Het zijn professionals die in de wijk verbinden en sport en bewegen versterken.

Jeroen Koomen is al ruim 6 jaar werkzaam in Haarlem-Schalkwijk. In zijn rol als senior buurtsportcoach is hij altijd bezig om de verschillende partijen bij elkaar te brengen. “Het is de leukste baan die er is”, zo omschrijft Jeroen als eerste zijn werk. “Samen met het team activiteiten ontwikkelen die zoveel mogelijk aansluiten bij de behoefte. We proberen een grote groep jeugd te bereiken. Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd een basis mee krijgen qua sporten en bewegen. Een sport vinden die bij ze past, als basis voor een leven lang sporten en bewegen. Want bewegen maakt je vitaal, blij en gezond.

Sportieve pauze
In Schalkwijk worden wekelijks, in opdracht van de scholen Don Bosco en de Wadden Molenwijk, sportieve activiteiten aangeboden tijdens de  tussen schoolse opvang door de buurtsportcoaches in Schalkwijk. “Het is een sportieve lunchinvulling die de kinderen erg waarderen. Hiermee verander je de dynamiek op het plein. Kinderen kunnen gestructureerd hun energie kwijt. Je ziet het gedrag van kinderen positief veranderen. Ik zeg niet dat er nooit meer akkefietjes zijn maar in ieder geval wel een stuk minder dan voorheen. De scholen zijn erg tevreden met deze professionele invulling.”

Gratis sportactiviteiten
Kinderen kunnen in Schalkwijk gratis sporten bij activiteiten via  ‘School in de Wijk’ en ‘Sport in de Wijk’. Jeroen: “Er komen op beide activiteiten altijd veel kinderen af. De activiteiten vanuit ‘School in de Wijk’ zijn meer gekoppeld aan scholen en de activiteiten zijn meestal op het schoolplein. Het merendeel van de activiteiten wordt ingevuld door verenigingen uit de buurt. Bij ‘Sport in de Wijk’ worden de sportactiviteiten op een paar verschillende pleintjes in Schalkwijk gegeven.” . Voor elke leeftijdsgroep tot 15 jaar is er een divers aanbod.  “Wat we in Schalkwijk nog graag willen realiseren is een Krajicek playground. Dit zou het aanbod ‘Sport in de Wijk’ echt compleet maken.”

Sport verbind en verbroederd
“Het is bijzonder dat je tijdens dit werk zoveel verschillende soorten mensen tegen komt en dat je door sport en bewegen kan verbinden en verbroederen. Mensen blij maken met de inzet die wij als buurtsportcoaches plegen. Vroeger vond ik het werk gewoon ontzettend leuk maar nu ligt mijn focus echt op het belang van sport en bewegen. Wij leveren een bijdrage aan een gezonde leefstijl. Je ziet aan de koppies van de kinderen dat ze genieten. Je geeft ze een bepaalde structuur mee en dat vinden kinderen prettig. Ik ben trots op ons als team, hoe wij elke week weer het aanbod organiseren. Met daarbij het grote bereik in Schalkwijk. Een mooi voorbeeld is de SportInstuif in de voorjaars- en herfstvakantie. De eerste editie was erg rustig en nu staat er een volwaardige, erg druk bezochte SportInstuif op het programma. De groei en potentie die nog steeds in alle activiteiten zit maakt mij blij, daar doen wij het voor.”

De open sportclub
Jeroen heeft nog een grote droom die hij graag wil verwezenlijken. Dat is het realiseren van een open sportclub. “Dat kinderen op één plek veel verschillende sporten kunnen doen. Dus bijvoorbeeld de voetbal, tennis, honkbal, atletiek en hockey op één complex. Op dit complex kunnen ook gymlessen van zowel de basis- als middelbare scholen plaatvinden. Op deze manier is er de hele dag door reuring op het sportcomplex en bij de verenigingen en krijgen kinderen makkelijker de mogelijkheid om in contact te komen met de andere sporten. Daarnaast heb je een mooie sociale ontmoetingsplek met een sportief karakter voor een grote groep jeugd én ook voor de volwassenen. Hiermee creëer je een dynamischer verengingsleven en goede samenwerkingen. Want om het verenigingsleven te behouden moeten er in de toekomst wel dingen veranderen,” sluit Jeroen zijn verhaal af.

SportSupport
Het team in Haarlem Schalkwijk bestaat uit 5 medewerkers van SportSupport. SportSupport treedt in opdracht van de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen op als werkgever van de buurtsportcoaches. Elke gemeente heeft specifiek beleid op de inzet van de buurtsportcoaches. Meer informatie op sportsupport.nl.