Kleurrijke gesprekken langs het sportveld

Zaterdagochtend 9 oktober heeft raadslid Ron Dreijer het Haarlemse regenboogweekend afgetrapt op het hoofdveld van sv Alliance ’22. Een tiental Haarlemse verenigingen besteedde op zaterdag 9 en zondag 10 oktober extra aandacht aan de acceptatie van LHBTIQ+’ers in de sport. Onder het genot van een kop koffie gingen ze daarover in gesprek met sporters, ouders en supporters.

In sportkantines en langs de velden schonken de deelnemende clubs koffie en thee in regenboogkleurige bekertjes. De leverde leuke reacties op en bleek ook een goede aanleiding om aan de praat te raken over het belang van een veilige sportomgeving, waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Het startsein voor het regenboogweekend werd voorafgaand aan voetbalwedstrijd tussen de MO15-teams van sv Alliance ’22 en AFC IJburg gegeven. Ron Dreijer (voorzitter van raadscommissie Samenleving) reikte de aanvoerders van beide teams een regenboogband uit, voordat hij de aftrap verzorgde. Dreijer: “De regenboog staat voor diversiteit, gelijkheid en vrijheid op het gebied van seksualiteit, maar ook als het gaat om afkomst, of als je arm of rijk bent. We zijn allemaal gelijk”.

Robert Graat, voorzitter bij Alliance:  “Bij Alliance ’22 wappert de regenboogvlag ieder weekend als er gevoetbald wordt. Daarmee laten we zien dat iedereen bij ons welkom is. Maar om als club te zorgen voor een fijne omgeving, waarin iedereen zich echt veilig en geaccepteerd voelt, is er meer nodig. Dat begint met in gesprek komen, bewustwording en je kunnen verplaatsen in de ander. Het regenboogweekend is voor ons ook het startpunt voor een aantal activiteiten die we samen met de John Blankenstein Foundation organiseren met én voor diverse geledingen in de club.

SportSupport is vanuit de gemeente ook betrokken om verenigingen bewust te maken van dit onderwerp. “Zo’n regenboogweekend voorafgaand de internationale Coming Out Day op 11 oktober is erg belangrijk. Je brengt het onderwerp onder de aandacht en maakt sporters, ouders en toeschouwers weer bewust van dat sporten voor iedereen toegankelijk moet zijn in een vertrouwde en veilige omgeving.

Het regenboogweekend loopt voor uit op de internationale Coming Out Day, die maandag 11 oktober wordt gevierd en is een initiatief van SportSupport, Bureau Discriminatie Kennemerland en Haarlemse sportverenigingen (onder andere: sv Alliance ’22, Koninklijke HFC, DSS, Geel Wit, HMHC Saxenburg en Rugbyclub Haarlem).