Haarlem maakt gretig gebruik van subsidieregeling Breedtesport

ALTIJD SPORT IN DE BUURT

Van de gemeentelijke subsidieregeling ‘Breedtesport’ wordt in Haarlem gretig gebruik gemaakt. Het bruist in de Spaarnestad van initiatieven om (oudere) mensen aan het bewegen te krijgen, uit hun isolement te halen of hun hersens te laten kraken.

In een lijvig pand aan de Jan Gijzenkade in Haarlem-Noord is de stichting Hand in Hand gezeteld. Een initiatief van vijf vrouwen uit Delftwijk. Hassania Kemmelings is één van hen. Haar voornaam maakt haar Marokkaanse roots duidelijk. Haar achternaam dankt zij aan haar Nederlandse man.
Hand in hand bekommert zich om vrouwen van allerlei pluimage die – veelal vanwege hun culturele achtergrond – nauwelijks de deur uit komen. Ook een gebrekkige kennis van de Nederlandse taal vormt veelal een barrière om op pad te gaan. In oktober is Hand en Hand gestart met een dansgroep. Dansen slecht immers welke taalbarrière dan ook.
In samenwerking met de in hetzelfde pand gevestigde Ritmiek Dansvereniging DSG en het ietsje verderop gelegen SportSupport, swingen wekelijks een aantal vrouwen er op los. Zonder hoofddoeken en de kinderen beneden veilig onder de hoede van Hassania en haar collega’s, hebben de dames boven een uurtje voor zichzelf.

“Zo fantastisch om hen te zien genieten”, zegt de in Marokko geboren en opgegroeide Hassania die bruist van de ideeën om haar doelgroep zelfbewuster te maken. ,,We organiseren conversatielessen. We leren de vrouwen fietsen. We hebben wekelijks een buurtlunch. Allemaal bedoeld om de vrouwen te laten ervaren dat ze meer kunnen dan ze denken. Ze moeten opbloeien, niet verwelken.”
Er wordt over gezonde voeding gesproken. Over mineralen en vitaminen. Diabetes en de noodzakelijkheid van bewegen.  “Veel vrouwen weten niets van al die zaken, want gingen nooit naar school. Hun ontwikkeling en hun ontplooiing zijn ook heel belangrijk voor hun kinderen. Als de moeder sterk is, worden hun kinderen dat ook.”

Koersbal
De Haarlemse korfbalvereniging HKC heeft het al vele jaren prima voor elkaar. Een zeer stabiel ledental, een gezonde jeugdtak en een sportcomplex waar je u tegen zegt. “Dat is zeker ook te danken aan de gemeente Haarlem die deze plek beschikbaar stelt”, zegt voorzitter Hans van den Hoek. “Dat wij in 2016 onze kantine openden als ontmoetingsplek voor de ouderen in de wijk, is dan ook een simpel geval van ‘iets terug doen.”
In de sterk vergrijsde Stuyvesantbuurt en de Bomenbuurt waar de thuisbasis van HKC tegenaan leunt, ontbrak een buurtcentrum waar de oudere en soms vereenzaamde bewoners terecht konden. Van den Hoek hoorde de geluiden vanuit de wijk en zocht contact met SportSupport. Een heftige brainstorm later was het plan geboren. De kantine van HKC zou enkele uren per week dienst gaan doen als ontmoetingsplek voor de ouderen. Het samenkomen diende ook een sportief tintje te krijgen.

“Dus hebben wij koersbal geïntroduceerd’’, meldt Van den Hoek. Het spel dat zowel zittend als staand kan worden gespeeld, is een variatie op het Engelse bowls. Een mat van twee bij acht meter dient als speelveld. Koersbal kan bij HKC zowel binnen als buiten worden beoefend. Dankzij subsidie van de gemeente Haarlem, de inzet van buurtsportcoaches van SportSupport en een aantal vrijwilligers kwam het project in 2016 van de grond.
Anno 2018 staat het initiatief volledig op eigen benen. Alle deelnemers zijn inmiddels lid geworden (tegen gereduceerd tarief) van HKC. Naast het koersballen worden er wekelijks wijkwandelingen georganiseerd. “Het heeft onze sociale functie in deze wijk zeer versterkt. Daar ben ik als voorzitter trots op.’’

Buurtschaken
Nadat voorzitter Jan Kouwenhoven van Schaakvereniging Kennemer Combinatie (mede dankzij de subsidieregeling Breedtesport) met groot succes een buurtschaakvereniging in Haarlem Zuid-West en Haarlem-Noord had gerealiseerd, zette hij de tanden in een zelfde project in Schalkwijk. Heel andere koek vanwege de zeer gevarieerde volkssamenstelling in dit gedeelte van de stad.
Opnieuw werd er gefolderd, gelobbyd en gezocht naar kinderen tussen zes en twaalf jaar om hen in contact te brengen met de schaaksport. De speurtocht leverde 32 kinderen op die in een lokaal van de Huibersschool onder begeleiding van gediplomeerde trainers twintig middagen hun hersens laten kraken. Het succes is vooral te danken aan de ontelbare uren die Kouwenhoven in zijn missie steekt.
“Ik zorg er voor dat ik zo snel mogelijk alle namen van de kinderen uit mijn hoofd ken. Dat is belangrijk. Dan voelen ze zich gewenst. Net als hun vaders en moeders die komen kijken.” Het is wetenschappelijk bewezen dat schaken uitstekend is voor de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen leren strategisch denken. Moeten zich in de ander leren verplaatsen. Dienen zich te concentreren. In Schalkwijk zijn de kinderen van zes verschillende basisscholen afkomstig.
Een prachtige mix”, zegt een trotse Kouwenhoven. Hij gaat identieke projecten opzetten in het centrum van Haarlem en in Heemstede. Of er een nieuwe Magnus Carlsen verscholen zit tussen het schakende grut? “Dat denk ik niet. Maar het plezier spat er wekelijks vanaf.”

BRON: Haarlem Sport, editie 2 // 2018 // Fier door Hartman