Clubkadercoaching nu beschikbaar voor sportverenigingen Velsen

By 24 apr 2024Nieuws

Het trainen van jonge sporters is iets waar veel trainers en coaches best wat hulp bij kunnen gebruiken. Vaak krijgen zij vanuit de club wel goede sporttechnische aanwijzingen, maar minder over hoe je met kinderen omgaat. Aldus buurtsportcoach Jordy van Zaanen van SportSupport Kennemerland, die met zijn team clubkadercoaching introduceert bij sportverenigingen. “Als clubkadercoach in Velsen ondersteunen we jeugdtrainers en -coaches, waarbij we hoofdzakelijk focussen op het didactische en pedagogische aspect. Dus hoe spreek je kinderen aan? Hoe enthousiasmeer je ze? Hoe zorg je dat ze iets (willen) leren? Zo wordt de training kwalitatief beter en ontstaat er bij zowel kinderen als trainers meer ontwikkeling en meer plezier. Twee belangrijke factoren als het gaat om beginnen met sporten, blijven sporten en verbonden blijven aan een vereniging.”

Inzichten in trainerschap

Afgelopen jaar volgde Badmintonclub Velsen (BC) zo’n clubkadercoachingstraject. Tien jeugdtrainers werden gedurende één seizoen intensief geobserveerd en begeleid, zowel 1-op-1 als in groepsbijeenkomsten. “Ongelooflijk leerzaam dat iemand nu eens naar jóu kijkt”, zegt jeugdtrainer Marijne Visser. “Dat motiveert om aan jezelf te werken, bovendien zorgt het voor meer bewustwording. Benoem en herhaal ik alle afspraken en regels? Bied ik genoeg ruimte voor de eigen leerdoelen van de kids? Pas ik mijn aanwijzingen aan op de individuele sporter? En het werkt dus allemaal echt!”

Ook jeugd- en seniorentrainer Stanley Soselisa is enthousiast. “Je wordt op een heel prettige manier gewezen op dingen die je zelf niet (meer) ziet. Niet bemoeizuchtig, maar je krijgt gewoon allerlei tips aangereikt die het nóg leuker maken om training te geven. Zo probeer ik nu eerst te benoemen wat goed gaat, pas daarna wat fout is en ik laat ze altijd zelf bedenken hoe het beter kan. Alles vanuit een duidelijke en positieve benadering. En wat het extra leuk maakte was dat deze clubkadercoaches op hun beurt weer supergeïnteresseerd waren in ónze sport.”

Positief sportklimaat

SportSupport Kennemerland helpt verenigingen met het opzetten, uitvoeren en borgen van clubkadercoaching. Sharon Kalkman, bestuurslid Jeugdcommissie: “Uiteindelijk is het nadrukkelijk de bedoeling dat iemand binnen de club die rol van trainersbegeleider op zich gaat nemen. En bij BC Velsen ben ik dat. Het mooiste aan dit traject vind ik dat het zo’n positief verenigingsklimaat creëert, met een cultuur waarin je dingen tegen elkaar durft te zeggen. We zijn ontzettend blij dat we hieraan hebben meegedaan.”

Ook enthousiast geworden?

Er is nog plaats voor nieuwe verenigingen om in september met een clubkadercoachingstraject te starten. Aanmelden kan via jvzaanen@sportsupport.nl. Doe het wel snel, want er is beperkt plek. Vereniging in Haarlem, Bloemendaal of Heemstede? Neem dan contact met ons op via va@sportsupport.nl.