Iedere vier weken een column van de buurtsportcoaches van de gemeente Velsen. Vandaag is het woord aan Jacintha van der Klugt. Zij is buurtsportcoach in Velserbroek, Santpoort en Driehuis en richt zich op de sportstimulering van de basisschooljeugd. In deze column aandacht voor het maken van een sportkeuze.

Stereotype uitspraken
Om je heen hoor je geregeld de stereotype uitspraken als: ‘jongens houden van voetbal en vechtsport en meisjes houden van ballet en paardrijden. Meisjes zijn verbaal sterker en jongens zijn fysiek sterker. Meisjes kunnen zich beter concentreren, jongens houden van experimenteren. Meisjes zijn heel goed in praten en jongens willen altijd bewegen. Meisjes roddelen snel en jongens vechten graag…’

Zijn deze uitspraken allemaal waar? In mijn beleving is er wel degelijk verschil tussen jongens en meisjes en dat is maar goed ook. Als we allemaal hetzelfde zouden zijn, wordt het misschien ook zo eentonig. Ieder is uniek, dat maakt het zo leuk!

Samen een keuze maken
Om samen tot een sportkeuze te komen, zoek je samen met je kind een sport uit waarbij je kind zich fijn voelt. Een veilige omgeving is belangrijk, heerst er een fijne sfeer in de groep/clubhuis? Wil je kind liever alleen sporten of graag samen met vriendjes in teamverband? In weer en wind op het veld of lekker warm in de zaal?

Maar vooral wat vind jouw kind leuk om te doen en waar heeft hij/zij echt plezier in? Op muziek dansen, balanceren, overal op willen klimmen en klauteren, rennen, stoeien, samenwerken?

Heeft je kind al een voorkeur voor een sport, laat hem/haar dan deze sport ervaren (als jij als ouder er natuurlijk ook achter staat). Voor bijvoorbeeld een teamsport als handbal of voetbal, vind je kind het leuk om samen te werken, is hij/zij juist behendig met de bal en niet angstig? Maar wanneer jouw kind liever alleen bezig is en de dingen op zijn of haar eigen manier wilt doen, is het misschien niet direct een teamspeler, en laat hem/haar dan lekker een sport kiezen waarbij zij zelf de regie kunnen bepalen. Want of een jongen op ballet gaat of een meisje kiest voor kickboksen, het maakt echt niets uit, als ze maar lekker in beweging zijn!

Tot een sportkeuze of meerdere gekomen? Probeer deze sporten dan uit via Sportpas Velsen.

Sporten met plezier!
Naast dat sporten en bewegen heel gezond is, is plezier minstens zo belangrijk!

Laat kinderen de eigen grenzen ervaren en bepalen en de grenzen van andere kinderen respecteren.

Daar kunnen sommige ouders dan weer een voorbeeld aan nemen langs de kant van het sportveld.

Meer columns op velsen.nieuws.nl