Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Velsen. Vandaag is het woord aan Jurre Brussel. Hij is buurtsportcoach Velsen-Noord en probeert de basisschooljeugd in beweging te brengen.

Als buurtsportcoach werk je veel met kinderen, heb je contacten met scholen en met verenigingen. Een van de doelstellingen is om meer kinderen te laten sporten. Hoe ik dat doe? Er zijn verschillende manieren maar eigenlijk moeten kinderen natuurlijk zelf gaan sporten en bewegen.

In deze column geef ik tips en ideeën op welke verschillende manieren je kind meer kan sporten of een (nieuwe) sport kan vinden.

Welke sport is geschikt voor mijn kind?
Deze vraag krijg ik echt geregeld. Ik antwoord altijd met een wedervraag: wat vind je kind leuk om te doen? Dat is een van de belangrijkste redenen om een sport te kiezen. Sommige kinderen weten precies wat ze willen, laat ze die sport ook doen of in ieder geval uitproberen.

Eerst zwemmen, dan sporten?
Vaak is het zo dat kinderen eerst op zwemles gaan. Dit is een goede en gegronde keuze want leren zwemmen is erg belangrijk. Veel ouders kiezen eerst voor de zwemdiploma’s A en B en vervolgens gaan de kinderen op een (andere) sport. Maar het kan zeker worden gecombineerd. Kinderen zien zwemles vaak als een verplichting en als je er een sport naar keuze bij doet kan dat misschien net iets meer motivatie geven voor de ‘verplichte’ zwemlessen.

Natuurlijk kan je een sport kiezen waarvan jij denkt (of hoopt) dat je kind dit goed zou kunnen. Is je kind handig met de bal, met een racket of heel atletisch? Maar ik wil nogmaals benadrukken dat sport ook voor een groot deel om plezier gaat. Het is niet een automatisch gegeven als je kind handig is met de bal dat die perse op bijvoorbeeld voetbal wil. Sport je kind met veel plezier bij een vereniging, dan is de kans groot dat je kind langere tijd blijft sporten. Dat is natuurlijk ons uiteindelijke doel. Kinderen in beweging krijgen en houden.

Lukt het niet om een sport te vinden; wat nu?
Geen paniek, er zijn meerdere manieren om een sport te vinden. Je kan bij familie, vrienden of klasgenootjes vragen welke sporten zij doen. Dit is altijd leuk om ideeën op te doen. Er zijn veel relatief onbekendere of minder voor de hand liggende sporten welke niet top of mind zijn. Denk bijvoorbeeld aan rugby, trampolinespringen, fietscross, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Heeft je kind nog steeds geen idee, check dan eens wat ze super leuk vinden tijdens de gymles. Wie weet kan je hier een sport aan koppelen.

Vaak is het mogelijk om voor een klein bedrag of zelfs gratis proeflessen te volgen om te kijken of de sport/vereniging echt wat voor je kind is. Dit kan op verschillende manieren:

Kom je er echt niet uit; dan zijn wij, de buurtsportcoaches uit gemeente Velsen, er om je te helpen. Spreek ons aan of stuur een mail. Wij weten welke verenigingen er allemaal zijn in de gemeente en hebben misschien de perfect match.

Eenmaal op de sport/vereniging
Je kind is gestart bij een vereniging en is daar met veel plezier aan het sporten. Zorg dat je goed op de hoogte bent van wat er van je kind, maar ook van jou als ouder wordt verwacht. Als het mag blijf zeker even kijken als je kind gaat sporten. Zo leer je de vereniging maar ook andere ouders kennen. Daarnaast is het goed om te zien hoe je eigen kind zich ontwikkelt in een sport en er samen over kan praten. Allerlei voordelen dus om interesse te tonen in de sport van je kind!

Veel sportplezier!
Voor meer informatie over de activiteiten van/door de buurtsportcoaches: kijk op www.velsenbeweegt.nl of stuur een e-mail naar jbrussel@sportsupport.nl

Lees meer column op velsen.nieuws.nl