Buurtsportcoach Adrie Engel (34) is bijna twee jaar werkzaam bij Stichting SportSupport. Hij is hoofdzakelijk actief in de gemeente Velsen en Haarlem-Oost. Waar houdt hij zich zoal mee bezig?

Positieve feedback in Haarlem-Oost

“Haarlem-Oost mag van mij wel wat meer in de spotlight staan – collega Redouan staat er het meest, ikzelf sta op woensdagmiddag op het Teylerplein. Voetbal is wel een beetje de hoofdreden dat de jongens uit de buurt komen, maar er komen zeker ook meiden. Het is vooral heel vrijblijvend, want dat is de manier om de jongeren hier te bereiken.”

“Juist doordat we zo’n chille band met ze hebben, zien ze ons niet als negatieve autoriteit. Hierdoor kunnen we hen aanspreken op hun gedrag, bijvoorbeeld wanneer ze tegen geparkeerde auto’s aanhangen of een oudere mevrouw niet willen laten passeren. Wij zijn geen handhaving of opvoedpolitie en ook niet de school met allerlei regels, maar een relaxte tussenvorm. En je merkt dan ook dat ze het een lekker uurtje vinden, waarin ze kunnen bewegen, zichzelf kunnen zijn en waarbij ze positieve feedback krijgen.”

Nieuw beweegmoment in IJmuiden

“Mijn hoofdtaken liggen hoofdzakelijk in Santpoort, Driehuis en Velserbroek. Maar onlangs ben ik in IJmuiden gestart met sport op een plein staan, zoals in Haarlem-Oost. We merkten dat er onder jongeren, maar ook vanuit ouders en scholen behoefte was aan een gratis beweegmoment in de buurt. Dit is de dinsdagmiddag geworden, in het stadspark/speelpark waar iedereen gewoon kan komen aanwaaien. Het heeft wat tijd nodig en om de jongens en meiden echt te bereiken wil ik daarom zelf de straat op en de scholen in. Mooi hieraan vind ik dat ik de kans krijg om iets waarvan ík denk dat het belangrijk is zelf te mogen opzetten.”

Opvang van de basisschooljeugd in Santpoort, Driehuis en Velserbroek

Adrie verzorgt op basisschool De Hoeksteen in Velserbroek de tussentijdse opvang (binnenkort Move Mates). Ook organiseert hij daar voor groepen 1 tot en met 4 de Sportmix. Verenigingen uit de buurt bieden voetbal, tennis of bijvoorbeeld krav maga aan om de jonkies al vroeg bekend te maken met verschillende sporten. Toen de scholen dicht waren heeft het hele team van buurtsportcoaches in Velsen op meerdere basisscholen in de gemeente het beweeguurtje van de noodopvang voor hun rekening genomen.

Denken in mogelijkheden

En dan zijn er nog de grote vakantieactiviteiten. Adrie: “Veel van wat we gepland hadden kan nog niet in op de normale wijze doorgaan, maar door flexibel te zijn en ‘om’ te denken kunnen we vaak toch een coronaproof activiteit aanbieden. Deze tijd daagt ons uit om creatief te zijn en te denken in mogelijkheden. Kijk naar wat wél kan, dan ontstaan er altijd weer leuke nieuwe dingen.”

Adrie Engel in Haarlem-Oost