Stoere trainingen for kids bij HealthclubNU

De JeugdSportPas biedt kinderen van 5 tot 18 jaar de mogelijkheid om verschillende sporten uit te proberen zonder direct lid te hoeven worden van een vereniging. SportSupport beheert de JeugdSportPas in opdracht van gemeente Haarlem en werkt hiervoor nauw samen met diverse sportaanbieders in de regio. Gemiddeld worden per sport vier lessen aangeboden; wie daarna verder wil schrijft zich in bij de club. De JeugdSportPas helpt kinderen bij het maken van een goede sportkeuze, waardoor ze naar verwachting langer lid blijven van een sportvereniging: de basis voor een leven lang gezond bewegen.

HealthclubNU in Heemstede werkt sinds één jaar mee aan dit project. Drijvende kracht erachter is assistent-manager Romy Roelen (26). Via de school van haar dochter (9) kwam zij met de JeugdSportPas in aanraking en was meteen zo enthousiast dat ze zelf contact zocht met SportSupport. “HealthclubNU is meer dan gewoon een sportschool, hier vind je alles onder één dak: fitness, groepslessen, losse apparaten, maar ook een HIIT-box, CrossFit-box, kickbokszaal en het zogenaamde Biocircuit van Technogym, een ‘fit in 20 minuten’-programma. Daarnaast hebben we een luxe wellness, sauna en de relaxlounge waar iedereen vrij bonenkoffie en thee kan pakken. Bij ons kan je met het hele gezin komen sporten en precies daarom wilde ik hieraan meewerken.”

Kinderen kunnen komen kennismaken met CrossFit-for-kids en kickbokstraining-for-kids. De CrossFit-lessen worden gegeven door Sem Li (33) en Vera Potharst (30), bevoegd CrossFit-trainers voor volwassenen én kinderen. Vera: “CrossFit is stoer, uitdagend en het verveelt nooit. Tijdens de ‘workout’ zijn we afwisselend aan het keten en dan weer supergeconcentreerd bezig. Maar vergis je niet, hier worden belangrijke lessen geleerd zoals je eigen grenzen kennen en respect hebben voor elkaar. Ben je eerder klaar dan de rest? Dan moedig je anderen aan die nog staan te zwoegen. En persoonlijke overwinningen vieren we met z’n allen. Bij CrossFit train je belastbaarheid en zelfvertrouwen, maar ook doorzettingsvermogen en hoe je met teleurstellingen omgaat. Allemaal zaken die je meeneemt in je leven buiten de box.”

Ervaren en bekende kickboksers Cedric Manhoef (26) en Bas van der Kroon (36) geven de kids-kickbokstraining. Belangrijke punten in hun les zijn discipline en zelfstandigheid, maar uiteraard ook veel lol. Kickboksles is effectief. Coördinatie en reactievermogen verbeteren snel en de kids worden sterker en leniger, krijgen meer controle over hun lijf. Bovendien zijn de trainingen een goede uitlaatklep voor eventuele frustraties of spanningen. Voor beide kids-lessen geldt: je traint in groepsverband – jongens en meisjes samen! – en tegelijkertijd toch op je eigen niveau.

Het team van HealthclubNU is enorm enthousiast over het initiatief van de JeugdSportPas. De coaches geven sportclinics op diverse scholen en HealthclubNU was aanwezig bij de grote sportevenementen die SportSupport organiseert in samenwerking met het primair en voortgezet onderwijs, zoals de Sport-Instuif en de Koningspelen. Romy Roelen: “We weten allemaal hoe belangrijk een gezond beweegpatroon is voor jongeren, vooral in deze tijd, en door de jeugd kennis te laten maken met uitdagende sporten zoals CrossFit of kickboksen hopen we het plezier van bewegen mee te geven. Of dat lukt? Ik denk het wel. In de feedback noemen nieuwkomers de lessen meestal spannend en soms ook best een beetje zwaar, maar over één ding zijn ze het altijd allemaal eens: het is vooral heel veel FUN!”

Meer informatie over de JeugdSportPas is te vinden op www.sportindewijk.nl of via www.sportsupport.nl