In aanloop naar de Nationale Diabetes Challenge in september 2020 organiseert SportSupport in samenwerking met Dock en zorgverleners uit de regio een 20-weekse wandeltraining. Deelnemers wandelen één keer per week een uur in hun eigen omgeving onder begeleiding van een professionele wandeltrainer. In de laatste week vindt het Nationaal Diabetes Challenge-Festival plaats in Tilburg. Daar worden de afsluitende kilometers met de deelnemers uit heel Nederland op feestelijke wijze afgelegd.

Lucia Grooff, senior buurtsportcoach volwassenen (Haarlem-Oost en Schalkwijk), en wandelcoach & JOGG-adviseur Leonie Verstegen organiseren en coördineren het project in Haarlem. Op 23 april is de informatieavond met voorlichting over beweging, goede voeding en praktische info. Vanaf 16 mei starten de wandelgroepen.

Voor iedereen
Lucia: ‘De Nationale Diabetes Challenge is een landelijk project met het doel om de leefstijl en gezondheid van mensen met diabetes te verbeteren. Iederéén is echter welkom, niet alleen mensen met diabetes. Want juist mensen met overgewicht, COPD of chronisch zieken in het algemeen kunnen veel baat hebben bij beweging in de buitenlucht. Of mensen die revalideren, of die helemaal nergens last van hebben.’

Therapeutisch
De wandelingen zijn laagdrempelig, goedkoop (€ 1,50 per keer) en gezellig – na afloop drinkt men regelmatig een kopje koffie samen. Leonie: ‘Naast de onmiskenbare gezondheidsvoordelen is ook het sociale aspect van groot belang. Mensen leren om naar buiten te gaan, vinden een maatje en komen letterlijk en figuurlijk weer in beweging. Een life changing event! Het mooie is bovendien dat ze hun verhaal kwijt kunnen en van daaruit kan je ook op andere terreinen gaan helpen. Ik roep daarom maatschappelijke welzijnswerkers, coaches en stagiairs op om als vrijwilliger met ons mee te lopen.’

Zorg-, sport- en welzijnsprofessionals
Lucia: ‘Ik hoop dat eerstelijnszorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten, maar ook verpleegkundigen en diëtisten hun patiënten erop wijzen dat we deze wandelingen organiseren. Dat dit er is. Want een gezondere leefstijl maakt een wereld van verschil en ik ben ervan overtuigd dat je dat terugziet in de zorgkosten.

‘Ook steeds meer grote bedrijven zien de voordelen’, weet Leonie. ‘Let maar op, sportief wandelen wordt de toekomst.’

De gratis informatieavond is op donderdag 23 april in Wijkcentrum De Ringvaart, Floris van Adrichemlaan 98 in Haarlem, inloop is vanaf 19:00. Voor meer informatie neemt u contact op met Lucia Grooff: Lgrooff@sportsupport.nl / 023 30 37 238.