Het klinkt heel normaal, een gezonde jeugd. Toch groeien jongeren ongemerkt op in een omgeving waarin ongezonde keuzes vaak het meeste voor de hand liggen. In Nederland heeft een op de zeven kinderen overgewicht. Om extra aandacht te vragen voor een gezonde generatie begon afgelopen maandag het landelijke JOGG initiatief ‘De week voor de Gezonde Jeugd’.

Gedurende deze week werden er in Haarlem verschillende sportieve en gezonde activiteiten extra onder de aandacht gebracht. Zo begon de week goed op maandag met de feestelijke opening op OBS De Peppelaer waarbij wethouder Marie- Thérèse Meijs het Gezonde School vignet Sport & Bewegen uitreikte aan schooldirecteur Mariëtte ten Oever en was Juvat Westendorp aanwezig om dance workshops te geven aan de leerlingen. Daarnaast hebben de wethouder en JOGG NL directeur- bestuurder Marjon Bachra de 3e verlenging van de JOGG samenwerking in Haarlem getekend.

Om sportverenigingen te stimuleren hun kantine te laten certificeren als Gezonde Sportkantine, sponsort Zorg en Zekerheid in samenwerking met JOGG Haarlem een koelvitrine zodat de sportvereniging gezonde producten zichtbaar op de balie kan tonen. Tennisvereniging Overhout en voetbalvereniging Haarlem Kennemerland hebben op de dinsdag een koelvitrine ontvangen.

Op woensdagochtend mochten de kinderen van basisschool De Wadden Molenwijk naar de ‘Gezondheidsmarkt’ waarbij studenten van de opleiding Food Commerce and Technology de zintuigen van de kinderen op de proef stelden. Het voelen, ruiken en proeven van verschillende groentes en voedingsmiddelen stonden op het programma.

Tijdens deze week zijn verschillende sport- en spelactiviteiten extra in het zonnetje gezet. JOGG Haarlem ging donderdag langs bij Sport4kids; een sportactiviteit georganiseerd door SportSupport. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het goed als jongeren minimaal een uur per dag bewegen om gezond te blijven. Bewegen en spelen is gezond. Voor je lijf én je brein.

Terwijl een groot deel van het landelijk onderwijs op vrijdag ging staken, organiseerde JOGG Haarlem en SportSupport een sportochtend voor kinderen van 6-12 jaar in de Sporthal van SV Olympia Haarlem. De kinderen konden o.a. hockeyen, voetballen en tennissen.