Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Velsen. Vandaag is het woord aan Jurre Brussel, buurtsportcoach in Velsen-Noord. Hij geeft een kijkje in zijn werkweek.

“Meester, wat is eigenlijk uw werk?” Dit wordt mij regelmatig gevraagd als ik in de gymzaal lesgeef of als ik bij de sportverenigingen rondloop en ondersteun. Een mooi moment om een kijkje in de keuken te geven. Hoe ziet mijn week er ongeveer uit? Met een aantal voorbeelden beschrijf ik wat ik zoal meemaak en doe.

Maandag
Maandagochtend. Samen met mijn collega buurtsportcoaches in de gemeente Velsen werk ik vanuit ons kantoor in sporthal IJmuiden-Oost. Wekelijks is er een overleg over onze werkzaamheden. Van-daag staat op het programma: de Glow in the Dark Mega sportmix. Een superleuke fun activiteit in de herfstvakantie. We bespreken welke onderdelen gaan komen op deze sportmix zoals dansles en de hobbelbobbelbaan.
’s Middags op de fiets naar het gemeentehuis voor een overleg met de beleidsmedewerker. We bespreken hoe wij nog meer inwoners in beweging kunnen krijgen.
Mijn werkdag zit er nog niet op want ’s avonds ga ik nog langs bij tennisvereniging TC de Gieteling. Een overleg over hoe wij meer jeugdactiviteiten kunnen organiseren. Ik heb geholpen om deze, nieuwe in het leven geroepen, jeugdcommissie mee op te starten. In het begin was ik heel actief betrokken maar inmiddels heeft de commissie alle verantwoordelijkheden op zich genomen. Ook, honk- en softbalvereniging HSV Rooswijk, die ook op deze locatie is gevestigd, ondersteun ik regelmatig.

Dinsdag
Om 6.30 uur gaat mijn wekker. Even rustig ontbijten en dan richting de gymzaal van basisschool de Plataan. Alles klaarzetten voor de gymlessen want er staan vandaag maar liefst 6 op het programma. De groepen 6, 7 en 8 krijgen vandaag gymles. We doen een tof klimparcours, een lummelspel en het samenwerkspel ‘de vloer is lava’. Na de les helpen de leerlingen van groep 8 met opruimen. In de middag zet ik samen met de juffen van de kleuters de gymles klaar voor de kleuters, die de rest van de week deze opstelling kunnen gebruiken. We maken een filmpje, waarbij ik de les voor doe, zodat alle juffen en kleuters weten wat bij elk onderdeel de bedoeling is.

Woensdag
De dag begint vroeg met een overleg met buurtsporter Lars. Hij werkt ook voor de gemeente Velsen en is vooral verantwoordelijk voor het contact met de jongeren, middels Buurtsport op de pleinen na schooltijd. Dit gebeurt voornamelijk op woensdag- en vrijdagmiddag. Hierna neem ik tijd voor mijn email en beantwoord de binnengekomen vragen van sportverenigingen en ouders. Ook ga ik alvast een aantal besprekingen voorbereiden en de komende gymlessen.
Vervolgens heb ik een bespreking met het wijkteam. In dit wijkteam zitten onder andere medewerkers van het buurtcentrum, mensen uit het wijkplatform en de politieagent. In dit overleg wordt bespro-ken welke problemen er in de wijk zijn en waar hierbij geholpen kan worden.
Na het avondeten staat er een afspraak met handbalvereniging HCV ’90 gepland. We bespreken de jaaragenda. Hoe kan de vereniging nog beter de activiteiten plannen. Daarnaast geef ik advies hoe de vereniging met een promotieactiviteit meer leden kan werven.

Donderdag
Daar ben ik weer in gymzaal van de Plataan, mijn tweede huis. Vandaag geef ik weer gymles aan de groepen 6, 7 en 8. Dit keer doen we paaltjesvoetbal, een balanceerparcours en een hobbelbobbelbaan. Om 14.30 uur tot 15.30 uur is het tijd voor de Sportmix. Dit is het naschoolse sportaanbod in de gemeente Velsen, waarbij kinderen voor een klein bedrag kunnen sporten en kunnen kennismaken met (een nieuwe) sport. Vandaag is voetbalvereniging FC Velsenoord aanwezig en geeft de trainer van de voetbalvereniging een leuke les. Het is mooi weer dus we gaan lekker naar buiten op het sportveld. Er worden verschillende spelletjes gedaan als: bal afpakdribbeltje, voetbalbowlen, dribbelen en schieten op doel en natuurlijk als laatste: partijtje! Hoewel het natuurlijk mooi zou zijn als kinderen hierdoor lid worden van de vereniging vinden wij het net zo belangrijk dat zij een extra beweegmoment in de week hebben!

Vrijdag
Vrijdag, mijn administratie dag. Dus e-mails wegwerken en natuurlijk weer de sportlessen voor de komende week voorbereiden. Vaak plan ik op deze dag ook een verenigingsbezoek in om deze contac-ten warm te houden en om te helpen en adviseren waar nodig.

Zaterdag
Af en toe ben ik ook zaterdag op de been. Vandaag staat de open dag van FCC Wijkeroog op het pro-gramma. Deze fietscrossvereniging heeft haar locatie naast de snelweg in Velsen-Noord. Ik heb de promotie voor deze open dag geregeld. De kinderen en hun families komen binnen druppelen. Ik vraag of ze met mij een rondje gaan fietscrossen. Dat willen ze wel. Uiteindelijk fietsen er deze dag zo’n 40 kinderen de baan over. Hopelijk zijn sommige kinderen na deze dag zo enthousiast dat zij lid worden van de vereniging. Een verslag van deze dag is hier te zien.

Naast buurtsportcoach Jurre zijn er nog meerdere buurtsportcoaches actief in de gemeente Velsen. In het filmpje is er ook te zien wat voor activiteiten er nog meer worden georganiseerd en uitgevoerd. Meer informatie over het team buurtsportcoaches Velsen staat op: velsenbeweegt.nl

Lees meer columns op velsen.nieuws.nl