Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Velsen. Vandaag is het woord aan Jose Nonnekes, buurtsportcoach in Velsen-Noord. Ze gaat vertellen over haar werk voor het voortgezet onderwijs.

In april 2016 ben ik gaan werken als buurtsportcoach voor gemeente Velsen. Een van mijn belangrijkste taken was het opzetten van een schoolsportkalender voor het voortgezet onderwijs in Velsen. Voor het primair onderwijs zijn er genoeg georganiseerde schoolsporttoernooien. Maar voor het voortgezet onderwijs ontbrak dat nog. Daar is sinds vorig jaar verandering in gekomen! Vorig jaar zijn we gestart met maar liefst drie toernooien. In overleg met de vakleerkrachten Lichamelijke Opvoeding is er gekozen voor basketbal, zaalhockey en zaalvoetbal voor de eerste en tweede klassen.

Basketbaltoernooi
Het eerste toernooi was het basketbaltoernooi in december in samenwerking met basketbalvereniging Akrides. Een super sportief toernooi met leuke en snelle partijtjes. Omdat er relatief ‘kleine’ scholen zijn, met weinig leerlingen, heb ik gekozen voor de drie tegen drie vorm. Street Basketbal, op een half veldje. Dat maakt het heel dynamisch. Op zes velden is er buitengewoon sportief gestreden om de eerste prijs.

Floorhockeytoernooi
Floorhockey was het tweede toernooi in februari. Floorhockey is heel toegankelijk voor iedereen. Het wordt gespeeld met een platte stick: vergelijk het een beetje met ijshockey. Zonder keeper en het doel staat niet tegen de achterlijn waardoor je ook achter het doel door kunt spelen. Dit maakt het spel nog spannender. Er werd dusdanig sportief gespeeld dat het nauwelijks nodig was om ergens voor te fluiten. De sfeer was echt super!

Zaalvoetbaltoernooi
In maart was het laatste toernooi, zaalvoetbal. Bij dit toernooi heb ik ook weer heel bewust gekozen voor potjes van vier tegen vier, zonder keeper. Er waren lage doelen zodat het geen zin had om loeihard te schieten. Bij dit toernooi zag je het fanatisme per wedstrijd groeien met een prima onderlinge sfeer. Dat was sowieso heel opvallend bij alle schooltoernooien, er is bijzonder sportief gespeeld. Het zaalvoetbal zou de komende jaren wel eens uit kunnen groeien tot een enorm uitdagend toernooi, waar echt op het scherpst van de snede gespeeld wordt. Want voetbal blijft toch een populaire sport.

We gaan weer los
Voor het komende schooljaar staat er één extra sporttoernooi op de kalender, namelijk een zaalvoetbaltoernooi voor de derde klassen. Dit op verzoek van de vakleerkrachten omdat hier op de scholen om gevraagd was. Daarmee komt het aantal toernooien dit jaar op vier.

  • Maandag 16 oktober 2017 – zaalvoetbaltoernooi voor de eerste en tweede klassen;
  • Woensdag 22 november 2017 – basketbaltoernooi voor de eerste en tweede klassen;
  • Maandag 5 februari 2018 – zaalhockeytoernooi voor de eerste en tweede klassen;
  • Maandag 16 maart 2018 – zaalvoetbaltoernooi voor de derde klassen.

Alle toernooien worden gespeeld in het Polderhuis in Velserbroek en starten vanaf 13:00 uur en zijn vrij toegankelijk voor toeschouwers.

Dat betekent dat wij komende maandag letterlijk en figuurlijk aftrappen met het eerste scholentoernooi van dit schooljaar. Ik hoop weer op een eerlijke en felle strijd om de eerste plaats.
Vorig jaar ging het Technisch College er met de eerste prijs van door. De uitdaging is uiteraard om hun te verslaan. Het Technisch College heeft zich met maar liefst 9 teams ingeschreven, wat er op duidt dat zij er zich alles aan gelegen voelen om die titel te verdedigen.

Lees meer column op: https://velsen.nieuws.nl/category/sport-en-gezondheid/