Buurtsportcoaches kom je overal tegen in regio Zuid-Kennemerland, Bollenstreek en IJmond. Het zijn professionals die in de wijk verbinden en sport en bewegen versterken.

Pascalle Twisk is nog maar net in dienst bij SportSupport als buurtsportcoach. Maar geen onbekende want Pascalle heeft haar 4e jaars stage succesvol afgerond bij SportSupport bij team Heemstede. Inmiddels werkt ze als buurtsportcoach voor team Bloemendaal en Heemstede en heeft al verschillende projecten gedraaid. In Bloemendaal de huldiging van de sportkampioenen, de sportinstuif en de buitenspeeldag en verschillende schoolsporttoernooien.

Een bekend gezicht
“Uiteindelijk is het prettig om een bekend gezicht in de gemeente te worden. Dat kinderen mij herkennen als de ‘sportjuf’ maar tegelijkertijd dat verenigingen en andere samenwerkingspartners mij ook weten te vinden. Bijvoorbeeld door het sportaanbod op scholen in te vullen door clinics van verenigingen” begint Pascalle te vertellen. “Daarnaast blijft het zo leuk als kids je herkennen en enthousiast naar je toe komen.”

Samenwerken
“Het belang van sporten en bewegen speciaal voor kinderen daar zet ik me graag voor in. Het is fijn om in de praktijk te zien waarvoor je het doet, vrolijke kinderen die er zin in hebben. Het is ook zo leuk om met kids te werken. Hun energie werkt aanstekelijk en geen enkele werkdag is hetzelfde. Die vrijheid hoe je zelf bijvoorbeeld de TSO kunt invullen is heerlijk. Je kunt een nieuw spel uitproberen of zelf lekker meedoen. Ik vind het altijd belangrijk om te weten wat de kinderen graag willen doen. Soms maak ik verschillende speelvelden als de meningen te verdeeld zijn. Het is genieten om te kijken hoe de kinderen samenwerken en spelen en hoe ze eventuele problemen toch zelf oplossen.”

Heemstede
In Heemstede is Pascalle ook actief en geeft ze onder andere Bitjes en Nopjes. “Dit is een combinatie van hockey en voetbal voor kinderen van 5 tot 6 jaar. Het is een naschoolse activiteit ter promotie en om de kinderen alvast op jongere leeftijd kennis te laten maken met beide sporten en eventueel doorstromen naar een sportvereniging. Het is een samenwerking met Alliance en RCH. Daarnaast geef ik ook de lessen ‘Vallen & Opstaan’, een serie van 6 gymlessen waarbij de motoriek van groep 1 t/m 3 getest wordt. Aan de hand van verschillende testen wordt gekeken of er extra gymlessen of bijvoorbeeld fysiotherapie nodig is.

SportSupport
Het team in Bloemendaal bestaat uit 3 medewerkers van SportSupport. SportSupport treedt in opdracht van de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen op als werkgever van de buurtsportcoaches. Elke gemeente heeft specifiek beleid op de inzet van de buurtsportcoaches. Meer informatie op sportsupport.nl.

Team Bloemendaal en Heemstede