Redouans terrein als buurtsportcoach is Haarlem-Oost. Twee keer per week verzorgt hij de middagactiviteit voor de jeugd van 8 tot 12 jaar op het Teylerplein. Twee keer per week doet hij bovendien de avondactiviteit voor jongeren van 13 tot 21 jaar (vanwege corona tijdelijk van 13 tot 17).

Cruyff Court en Teylerplein

In de zomer zijn de avondactiviteiten voor de jongeren op het Cruyff Court aan de Leonard Springerlaan, in de winterperiode gaan ze naar gymzaal De Viersprong. Redouan: “Vooral wanneer we de zaal ingaan, komt de echt grote groep jongens bij elkaar, tot wel veertig aan toe. En met 3-tegen-3-voetbal staan er dan een hoop langs de lijn, dus dat is een behoorlijk gezellige boel!” Nu ze tijdens de lockdown niet binnen mogen sporten, zijn de avondactiviteiten naar voetbalclub HYS in het Reinaldapark verplaatst. “Deze jongens zijn echte pubers, een beetje wild, je weet hoe dat gaat”, zegt Redouan. “Ik kan me voorstellen dat je misschien een straatje omloopt als je ze als groep op straat ziet, maar in wezen zijn het hele lieve jongens.” Dat er sinds kort één meisje meevoetbalt vinden de boys prima. Het zorgt voor wat ‘extra motivatie’ tijdens het spel.

Ook op het Teylerplein doen er inmiddels al hele generaties mee. “Je ziet ze dan 14, 15 jaar worden, wat haartjes op de kin krijgen, maar ze blijven wel terugkomen, terwijl de activiteiten daar officieel tot 12 jaar zijn. Ze spelen gewoon mee tussen de kleine kids – ik vind dat tof, het zegt mij dat ik iets goeds doe. Helemaal nu de jongeren door corona niets meer te doen hebben, zie je dat ze massaal terugkomen naar hun oude vaste stek.”

Succesfactoren

Redouan doet dit werk al negen jaar en is het vaste gezicht in de wijk. Dat hij zelf uit de buurt komt, ziet hij als een van de succesfactoren. “Ik ben vanaf het begin heel open geweest. Ze komen met vragen over school of werk naar me toe, want ik bespreek alles met ze. Ik probeer mee te geven dat het geen schande is om iets niet te weten, dat het mooi is om jezelf te blijven ontwikkelen, en ik laat zien dat ook ik nog voortdurend aan het leren ben. En verder zitten ze ook gewoon midden in hun puberteit, dus krijgen ze de ruimte om lekker los te gaan en lawaai te maken als we in de zaal zijn. In principe mag alles, tenzij er wordt gescholden of ruzie gezocht, en zie ik ze op straat lopen kloten, dan ben ik echt streng! Ik denk dat deze gasten naar mij luisteren omdat ik chill met ze ben en omdat ze me kennen.”

Hij hoopt dat ze blijven aanhaken. “Tijdens zo’n lockdown is het nog belangrijker dat ze blijven sporten en niet geïsoleerd raken. Het geeft me voldoening als ze na een paar uurtjes sporten bekaf zijn en met een voldaan gevoel over zichzelf naar huis gaan. Want dan beginnen ze ook de volgende dag weer goed.”