Buurtsportcoaches kom je overal tegen in de regio Zuid-Kennemerland, Bollenstreek en IJmond. Het zijn professionals die in de wijk sport en bewegen versterken en verbinden.

Remco Wilschut is een van deze buurtsportcoaches in Haarlem Schalkwijk. Hij werkt bij SportSupport sinds hij is afgestudeerd aan de ALO, inmiddels alweer bijna 3 jaar. “Het werk van een buurtsportcoach is zo veelomvattend. Naast het geven van de diverse sportlessen op school of in de wijk heb ik ook een grote sociale rol. Ik merk dat kinderen daar behoefte aan hebben. Ze zien je niet alleen als de meester. Ze vertellen je dingen in vertrouwen die ze niet snel met anderen delen. Sport en spel brengt van alles in beweging en is een welkome aanvulling op de uren in het klaslokaal. Dat maakt dit werk zo bijzonder, dat je naast het sporten echt iets kan bijdragen en de kinderen iets kan bieden. Tijdens je werk kom je er pas achter dat je niet alleen bezig bent met sport en spel.

Don Bosco in de prijzen
De Don Bosco is een van de scholen waar tijdens de tussenschoolse opvang (TSO) sport en spel wordt aangeboden. “Dit loopt als een trein. Kinderen die in het begin op een afstandje meekeken doen nu vaak enthousiast mee. Je spreekt met dit pauze aanbod kinderen op een laagdrempelige manier aan.” Waarschijnlijk hebben de sportieve pauzes op de Don Bosco ook bijgedragen aan de winst op de verschillende schoolsporttoernooien. Groep 8 heeft afgelopen jaar veel prijzen gewonnen. De bekers van het basketbal-, volleybal-, en het voetbaltoernooi staan allemaal te schitteren in de prijzenkast. Ook op de Olympische Dag Haarlem zijn ze niet met lege handen thuisgekomen. Er was goud voor de volleybaldames en 2 keer zilver voor het basketbal- en voetbalteam. Als slagroom op de taart was het basketbalteam van de Don Bosco uitgenodigd voor het NK schoolbasketbaltoernooi. “Hier hebben we de finale gehaald maar helaas niet gewonnen. Maar een 2e plaats op een NK is ook een topprestatie. Ik ben super trots op de kinderen, het was een exceptioneel goed jaar sportief gezien.”

Leider Sportieve Recreatie
Remco geeft daarnaast ook de cursus Leider Sportieve Recreatie (LSR). Het is een erkend diploma waar jongeren vanaf 16 jaar in een half jaar leren voor assistent sportleider of zelfstandig sportleider. Dit zijn verschillende niveaus bij de LSR training. Deze training wordt gebruikt om te re-integreren of jongeren een nieuwe kans te geven. Daarnaast heeft het ook een grote maatschappelijke functie in de wijk. “Het is super tof om deze lessen te mogen geven. Wij leren ze hoe je sportlessen geeft en hoe je omgaat met kinderen zodat ze hier uiteindelijk zelf een mooie baan in vinden. Ik wil ze daarnaast bijbrengen dat sport een middel is om bijvoorbeeld omgangsvormen te leren of hoe om te gaan met je omgeving en dat je sociaal emotioneel ook iets meegeeft. Fijn om hier aan bij te mogen dragen.”

Actief sportbeleid
“Ik zou echt ieder kind willen aanspreken om lekker in beweging te komen. Het zou mooi zijn als er in elke wijk genoeg faciliteiten en activiteiten zijn voor de kinderen. Dat nog meer scholen een actief sportbeleid hanteren. Bijvoorbeeld door sport en spel tijdens de TSO, meer gym uren, leraren die zelf af en toe ook eens meedoen met de gymnastiek of de Daily Mile, er zijn mogelijkheden genoeg. Alle kids weer meer naar buiten want daar krijg je pas positieve energie van dan van op de bank hangen. Weer of geen weer buiten is altijd wel iets te beleven. Dus hup eruit.”

SportSupport
Het team in Schalkwijk bestaat uit 5 medewerkers van SportSupport. SportSupport treedt in opdracht van de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen op als werkgever van buurtsportcoaches. Elke gemeente heeft specifiek beleid op de inzet van de buurtsportcoaches. Meer informatie op sportsupport.nl.