Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Velsen. Vandaag is het woord aan Nicky Brouwer. Zij is buurtsportcoach in IJmuiden en richt zich op de sportstimulering van de basisschooljeugd. In deze column aandacht voor het GIDS-project in IJmuiden.

In het kader van meer bewegen en een gezonder Zee- en Duinwijk is het GIDS-project vorig jaar ontstaan. Het GIDS-project in Zee- en Duinwijk project omvat twee projecten die uitgevoerd worden in samenwerking met een basisschool; vallen & opstaan en gezond & lekker in je vel in Zee- en Duinwijk. Tijdens het vorige schooljaar zijn de buurtsportcoaches in IJmuiden gestart met een pilot op basisschool de Zefier. Dit schooljaar worden deze projecten gecontinueerd op de Zefier en op basisschool de Origon. Wat doen we met deze projecten en waarom worden ze uitgevoerd?

Vallen en opstaan
Op dit moment geef ik de lessen Vallen en opstaan op basisschool de Origon. Dit is een serie van zes lessen, die ik op maandagochtend geef op de Origon aan kinderen uit groep 1 t/m 4. Het is voor de kinderen een leuk extra beweegmoment en tegelijkertijd wordt de motoriek gemeten. Het doel van het project is om een bewegingsachterstand vroegtijdig te signaleren. We hebben een samenwerkingsverband met Fysiotherapie Maas om de kinderen met een bewegingsachterstand verder te helpen.

Hoe ziet een les eruit?
De kinderen uit groep 1/2 komen om half 9 enthousiast binnen omdat ze weer lekker mogen gymmen. Er staan 3 uitdagende onderdelen klaar en er wordt een 4e ‘spel’ met mij, de juf, gespeeld. Dit 4e spel is een testje om de motoriek te meten. Ik leg alle spelletjes uit en daarna worden groepjes gemaakt en gaan de kinderen aan de slag! Deze week werd er een stoeispelletje gespeeld, stond er een klimparcours klaar en hebben de kinderen een lummelspelletje gedaan. Tijdens het spelletje met mij werd de springkracht van de kinderen gemeten door middel van hinkelen. 40 minuutjes later is de extra gymles alweer voorbij en staat de volgende groep klaar!

Gezond en lekker in je vel
De lessen Gezond en lekker in je vel vinden na schooltijd plaats. De kinderen gaan dan met mij ook een uur sporten, een uur koken en krijgen een half uur voedingsleer. Tijdens deze lessen staat gezondheid centraal. Wat is gezond eten? Hoe maak ik gezond eten? Maar ook vragen als; wat doet bewegen nu met mijn lichaam? Het doel van deze lessen zijn kinderen bewust maken van het belang van een gezonde levensstijl!

Tijdens deze afsluiting hebben de ouders samen met de kinderen gesport en gezonde traktaties gemaakt!

Voor verdere informatie over of activiteiten van het team buurtsportcoaches van de gemeente Velsen; zie www.velsenbeweegt.nl

Lees meer columns van de buurtsportcoaches in gemeente Velsen op velsen.nieuws.nl