‘Stoeien met de elementen, op het strand zijn met de zon en de zee… Dat is het mooiste wat er is’

‘Nadat ik voor het eerst een golf had gepakt, was ik meteen verkocht. Zo gaaf. Stoeien met de elementen, bewegen in de natuur, op het strand zijn met de zon en de zee… Dat is echt het mooiste van surfen’. Vraag Erik Rijsenbrij van First Wave Surfschool iets over wat hij zijn ‘lifestyle’ noemt en hij begint vol enthousiasme te vertellen.

Erik deed zelf zijn eerste surfervaring op tijdens een vakantie op Bali. Hij zag anderen surfen en wilde ‘ook wel eens zo’n plankje pakken’. Van het een kwam het ander, Erik kreeg het surfen steeds beter onder de knie en werd instructeur, onder meer op zomerkampen in Frankrijk. Na de lessen ging hij met de andere instructeurs meteen zelf weer het water in. In 2011 opende hij met kompaan Stephan Pouw zijn eigen surfschool. Ze begonnen kleinschalig, met wat spullen in de opslag van Skyline Beachbar. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf met hun eigen kantoor, omkleedruimtes en opslag in drie zeecontainers. Zowel volwassenen als kinderen kunnen leren surfen bij First Wave Surfschool, dat naast groepslessen ook onder meer bedrijfsuitjes, Summer Surfcamps en kinderpartijtjes aanbiedt.

‘Die smiles op de gezichten, hoe gaaf ze het vinden, dat is zo mooi om te zien’, vertelt Erik. ‘Eigenlijk maak je bijna nooit mee dat een kind het níet leuk vindt. Lekker met een groep in wetsuits het water in en met de golven spelen, dat vinden ze altijd leuk. Kinderen leren ook supersnel, de meeste lukt het in hun eerste les wel om een golf te pakken. We beginnen altijd met wat theorie, vooral uit het oogpunt van veiligheid. Zeker bij de eerste lessen werken we alleen met softboards en we leggen kinderen uit hoe het werkt met stroming, windrichting, enzovoorts. Maar dan gaan we zo snel mogelijk het water in. Daarbij bieden we tegelijkertijd een les voor de ouders aan, zodat zij ook kunnen ervaren hoe het is en samen met hun kind kunnen surfen.’

‘De zee is elke dag anders, soms zelfs per uur verschillend. Onze lessen zijn op gefikste tijden, terwijl het moment van eb en vloed natuurlijk verandert. Dat betekent dat je steeds bij andere omstandigheden surft en je daar op aan moet passen. Het moeilijkste van surfen is om de zee en de golven te leren lezen. Dan weet je voor welke golf je kunt gaan. In het begin is dat vooral ‘schuimsurfen’, oftewel recht met de golf mee richting strand. Als kinderen dat onder de knie krijgen, gaan we achter de branding waarbij ze ‘down the line’ gaan surfen, op een ongebroken golf parallel aan de kustlijn.’

Surfen wint de laatste jaren sterk aan populariteit en wordt in 2020 zelfs een Olympische sport. Het verbaast Erik niet: ‘Het blijft gewoon gaaf als het lukt om een golf te pakken, daarna wil je meteen nog een keer. En hoewel je natuurlijk alleen op je plank staat, is het supergaaf om dit met elkaar te doen. Als je ziet dat een ander een mooie golf pakt, geeft jou dat ook een goed gevoel. Ach, je moet het eigenlijk zelf ervaren, dan weet je snel genoeg of het wat voor je is.’. Al geeft Erik wel een waarschuwing mee aan diegenen die met surfen beginnen: ‘het is erg verslavend’, zo zegt hij met een knipoog.

Via JeugdSportPas kunnen kinderen van 7 t/m 12 jaar kennismaken met surfen tijdens twee proeflessen, op 14 en 21 juni. Voorwaarde voor deelname is dat kinderen zwemvaardig zijn (A- + B-diploma). Aanmelden en meer informatie over JeugdSportPas is te vinden op www.jeugdsportpas.nl.