Iedereen in Nederland moet bij elke club met plezier, veilig en zorgeloos kunnen sporten. Zonder last te hebben van intimidatie of geweld. De verenigingen is er alles aan gelegen om een veilig sportklimaat te kunnen waarborgen. Maar hoe richt je dat precies in? Hoe kan je dit goed doen?

“Het allerbelangrijkste is dat je als clubbestuur weet wat er speelt”, zegt Daniëlle Krijger, verenigingsadviseur bij Stichting SportSupport Kennemerland. “En dat je het gewenste gedrag binnen jouw club actief uitdraagt.” Het liefst ziet zij dit als terugkerend programmapunt overal op de agenda staan, zodat het bespreekbaarder wordt. “Een veilig sportklimaat betekent geen grensoverschrijdend gedrag. Dit geldt voor de sporter tot sporter, van trainer tot pupil, maar het gaat óók over de ouders langs de lijn. Dus van pesten, tot gluren, tot aan de recent ontdekte misstanden in de turnsport.”

De sportverenigingen hebben daarin een absolute verantwoordelijkheid, aldus Daniëlle. Maar zij weet ook hoeveel de sportverenigingen momenteel op hun bord hebben liggen. “Vergeet niet dat 999 van de 1000 trainers dit werk doen vanuit passie voor de sport, met alle goede intenties. En voor verenigingen is het echt zoeken en balanceren. SportSupport en collega organisaties adviseren en ondersteunen hen op dit thema.

Samen bouwen aan een veilige sportomgeving

Met steun vanuit het Haarlems Sportakkoord is er bij Geel-Wit’22 het initiatief Happy Players gestart. Daniëlle: “Zij hebben een geweldige bingokaart, waarop positief gedrag van ouders, coach, team en tegenstander tijdens de wedstrijd afgevinkt kan worden. Een concrete aanpak om in de kleedkamer het gesprek aan te gaan. Binnen het initiatief is een sportpedagoog actief, die trainers en coaches begeleidt op het gebied van positief coachen en het omgaan met (jonge) spelers die extra aandacht vragen.”

Daarnaast is er vanuit het sportakkoord budget voor het opleiden van een vrijwilliger tot vertrouwenscontactpersoon. “Dan leer je welke wegen te bewandelen als het mis dreigt te gaan. Hoe ga je bijvoorbeeld een gesprek aan met een slachtoffer of een vermeende dader? En de meeste verenigingen werken al met de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor bestuur en trainers. Maar waarom dit niet betrekken op al je vrijwilligers, dus ook op barmedewerkers en materialenman?”

Niemand uitgezonderd

“Veilig en met plezier sporten voor iederéén”, zegt Daniëlle nogmaals. “Ongeacht uiterlijk, achtergrond, seksuele voorkeur of lichamelijke of geestelijke beperking. Omdat sport niet alleen heel gezond is, maar bovendien ook zo goed voor je sociale vaardigheden en je zelfverzekerdheid. En juist de groep die erbuiten valt gun je die voordelen allemaal, want samen sporten is bij uitstek de manier om erbij te horen en lekkerder in je vel te zitten. Alleen al daarom is het ongelooflijk belangrijk dat we hier met elkaar aandacht voor hebben.”

Op zoek naar meer informatie of advies? Neem contact op met onze verenigingsadviseurs.