Geen voetballers dinsdagochtend op het Cruyff Court aan het Pleiadenplantsoen in IJmuiden maar jongeren die over en weer schieten met pijl en boog op ’targets’ en zich verschuilen achter opblaasbare objecten. Een sportief evenement in de krokusvakantie onder de naam Archery Tag.

De spelregels zijn simpel. Er zijn twee speelhelften en ieder team blijft aan zijn eigen kant. Als team moet je zoveel mogelijk punten halen door de target, vijf rondjes in een vierkant bord, eruit te schieten met een pijl die is voorzien van een kop van schuimrubber. Je kan de tegenstander uitschakelen door deze te raken. Voor de veiligheid dragen de deelnemers een helm en gezichtsmasker.

Al snel is Veronique af. De 14-jarige Purmerendse is bij haar neef Richard aan het logeren deze vakantie. „Wat ontzettend leuk dat ze dit organiseren. Bij ons thuis doen ze dat echt niet. Daar is het heel vaak voetbal en zo. Het is lekker om buiten te sporten. Op school hebben we, op de praktijkvakken na, alleen maar online lessen ,” zegt ze vol enthousiasme. Als een derde teamlid af is, mag ze weer meedoen van Jerry van Akkeren, die als buurtsportcoach in dienst is bij SportSupport, en duidelijk de leiding heeft.

Voor de 13-jarige Madani is het schieten met pijl en boog op ’zijn’ speelveldje een welkome afwisseling voor het potje voetbal dat hij er normaal gesproken speelt. „Normaal zijn we hier met buurtsportcoach Andres als ik niet bij Stormvogels train. Het is allemaal lekker in de buurt en leuk om anderen te ontmoeten.” Wat betreft het schieten gaat het opeens een stuk beter. „Ze hebben de targets iets dichter bij elkaar gezet. Maar het blijft lastig om die rondjes eruit te schieten.”

De eerste ronde zit erop. Tijd om de maskers te reinigen. Of een stuk fruit te pakken. Van Akkeren is blij met de opkomst. „Dit organiseren we echt voor de leeftijd 13 tot 17 jaar en ik ben blij met de opkomst van 35 deelnemers. Hierna hebben we nog een sessie moeten organiseren en ik weet zeker dat een aantal van deze jongens of meisjes weer mee gaan doen. Je merkt ook aan de jongeren dat ze het leuk vinden. Ze zijn het thuiszitten helemaal zat en missen dit soort sociale contacten.”

Een harde windvlaag zorgt ervoor dat de ’obstacles’ over het Cruijff Court rollen. De jongeren zelf maken het speelveld weer in orde zodat Van Akkeren het startsignaal weer kan geven. ’The games must go on’. Ook bij Archery Tag.

BRON: IJmuider Courant, Marcel Tabbers