Trainer Jesse van Duijn kan er kort over zijn. ,,Schaatsen is gewoon een onwijs leuke sport en bij ons leer je dat spelenderwijs”, antwoordt hij enthousiast op de vraag waarom kinderen zich via de Jeugdsportpas bij Nova Zembla moeten inschrijven.

De Spaarndamse IJsclub Nova Zembla bestaat al sinds 1880. Oorspronkelijk werd op natuurijs geschaatst, maar sinds de opening van de kunstijsbaan in Haarlem wordt voornamelijk daar getraind. Van oktober tot maart kunnen vanaf ongeveer zes jaar schaatslessen gevolgd worden. De leerlingen worden in vijf groepen ingedeeld naar leeftijd en niveau. Voor kinderen die via de Jeugdsportpas mee willen doen, is de eerste les op 6 januari om 08.20 uur; de laatste les is op 27 januari. De lessen duren een uur.

,,De lessen worden verzorgd door enthousiaste, gediplomeerde begeleiders”, vertelt de 17-jarige Van Duijn. ,,En stel dat het weer lekker gaat vriezen, dan verplaatsen we onze lessen naar de natuurijsbaan in Spaarndam. Dat blijft toch uiteindelijk het mooiste.”

De 11-jarige Loïse van den Heuvel schaatst al vijf jaar bij Nova Zembla. ,,Het is een hele gezellige groep met grappige leraren en je leert ook heel goed schaatsen. Ik vind de sprint over 100 meter de leukste afstand. Lekker keihard schaatsen.” Broer Brent (8 jaar) vindt zo hard mogelijk schaatsen ook het fijnste. ,,Vooral bij de estafette”, vult hij aan. Fuwei Koster (14 jaar) heeft een voorkeur voor de wat langere afstanden. ,,De 500 en 700 meter doe ik graag. Ik hoop een keer de drie kilometer te kunnen rijden; dat lijkt me geweldig.”

Bij inschrijving via de Jeugdsportpas is het mogelijk om bij Bosch Sport in Santpoort-Noord, na betaling van tien euro borg, hockeyschaatsen te lenen. ,,En verder hoeven kinderen alleen maar te zorgen dat ze de op de ijsbaan verplichte muts en handschoenen bij zich hebben, plus natuurlijk een goed humeur”, vult Jesse aan. Het niveau van de deelnemers is verschillend. ,,Maar zelfs als je niet kunt schaatsen merk je na een les al verschil en is na drie lessen een duidelijke verbetering zichtbaar. In de eerste lessen wordt vooral veel aandacht besteed aan remmen, vooruitrijden en bochtjes draaien.”

Via de jeugdsportpas.nl en jeugdsportpasvelsen.nl kan er ingeschreven worden voor 4 proeflessen voor kinderen van 5 t/m 18 jaar. De JeugdSportPas en JeugdSportPasVelsen worden uitgevoerd door SportSupport in opdracht van gemeente Haarlem en gemeente Velsen.

Van links naar rechts: Evy van Duijn, Loise van den Heuvel, Brent van den Heuvel, Jesse van Duijn, Fuwei Koster, Melissa Kaasenbrood