Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Velsen. Vandaag is het woord aan José Nonnekens, zij is buurtsportcoach voor het Voorgezet Onderwijs. Het afgelopen jaar is zij gestart met schoolsporttoernooien voor de middelbare scholen in Velsen. In deze column aandacht voor de Telstar Streetleague waarvan de voorrondes inmiddels gespeeld zijn.

Wat is de Telstar Streetleague?
Dit jaar heb ik de Telstar Streetleague met veel plezier voor het eerst georganiseerd. Het is een straatvoetbaltoernooi voor meiden en jongens van 12 tot 16 jaar. Er wordt gespeeld in meerdere voorrondes door de hele gemeente Velsen. Van elke voorronde gaat er één team naar de finale, die gehouden wordt in het Rabobank IJmond Stadion, voorafgaand aan een thuiswedstrijd van sc Telstar. Deze voetbalcompetitie is een initiatief van Telstar Thuis in de Wijk, de gemeente Velsen en SportSupport en wordt op meerdere vlakken ondersteund door de bvo Telstar. Naast het voetbaltoernooi is het heel belangrijk dat de deelnemers een wijkbijdrage doen, dus iets terug doen voor de wijk. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld met het hele team zwerfvuil verzamelen of een leuke speelmiddag organiseren voor de klein(er)e kinderen. Er is in het verleden ook wel eens een team Oud-Hollandse spelen gaan doen in een verzorgingstehuis. Hoe leuk is dat?

De voorrondes
Tijdens alle voorrondes worden de wedstrijdjes geleid door twee spelers van Telstar. Zij komen in hun Telstar-kleding en staan midden tussen de kinderen. Bij de voorronde in Zeewijk deed er ook één meidenteam mee, tussen 3 jongensteams. Super leuk om die meiden zo enthousiast te zien. Om de meiden een beetje te helpen speelden Donny van Iperen en Oussama Zamouri bij dit team mee. De Telstarspelers vinden het allemaal super leuk om aanwezig te zijn. De voorrondes zijn inmiddels gespeeld en waren allemaal sportief en ontspannen. Iedereen was gewoon lekker een potje aan het voetballen.

Lokale lekkernijen
Bij de verschillende voorrondes werden alle aanwezigen dit jaar getrakteerd op allerlei soorten hapjes uit verschillende landen. Zo werd iedereen in Zeewijk verwend met heerlijke Marokkaanse hapjes. Hoewel de Marokkaanse mensen zelf vanwege de Ramadan niet mochten eten, hadden ze groots uitgepakt met diverse lekkernijen. Bij de voorronde in Haarlem-Noord waren er heerlijke Turkse hapjes. En in Velsen-noord kreeg iedereen Syrische hapjes. Bijzonder om te zien dat dit vrijwillig opgepakt wordt en dat iedereen hier met volle teugen van geniet.

Side-Events
Naast het voetballen waren er ook altijd een aantal side-events. Bijvoorbeeld Sumoworstelen of het hilarische rokjesvoetbal. Daarbij krijgen de spelers een soort lange jurk aan, met onderaan een hoepel, waardoor je de bal niet kunt zien. Dat levert uiteraard giga komische taferelen op!
Tessa Vijn, stagiaire bij de gemeente Velsen, heeft zich als stageopdracht hiermee bezig mogen houden. “In eerste instantie waren deze activiteiten bedoeld voor een eigen groot cultureel evenement, maar dat was moeilijk uit te voeren. Dus hebben we toen gekeken of we bij een bestaand evenement aan konden sluiten. En dat is dus de Telstar Streetleague geworden“. Oussama Zamouri!Oussama Zamouri!Oussama Zamouri!Aldus Tessa. “En een top combinatie”, al zeg ik het zelf.

Finale
De grote finale wordt gespeeld op vrijdag 13 oktober! Vanuit de voorrondes gaan er 4 teams door naar de finale in het Rabobank IJmond Stadion. Welke dat gaan worden is nog niet bekend. Omdat diverse teams hun wijkbijdrage nog moeten uitvoeren. Want met het voetballen zijn maximaal 6 punten te verdienen en daarnaast ook nog eens maximaal 6 punten voor de wijkbijdrage. Het blijft nog even spannend wie die spetterende finale gaat spelen maar mijn mede organisatoren en ik kijken er al met veel plezier naar uit. Want als ik aan een van de voetballers vraag waarom ze graag meedoen aan de Telstar Streetleague, is zijn antwoord: “Gewoon, WINNEN!” Zo eenvoudig is het … Dat belooft sowieso een top finale te worden!