Op dinsdag 26 september kregen de kinderen uit groep 7 van basisschool Piramide Europawijk, Schalkwijk en groep 6 van de Bernardusschool, Haarlem-Oost de ‘De schooltuin kookworkshop’ bij volkstuinencomplex Poelpoldervreugde. Deze speciale workshop hadden deze klassen gewonnen met de Druppie’s Ontwerpwedstrijd.

“In een woord geweldig” was de reactie van de kinderen na afloop. Allemaal hebben ze superhard hun best gedaan bij de kookworkshop. Er zijn nog kinderen met last van hun armen omdat ze noten moesten kapot stampen voor de wortelburger. De kinderen begonnen het programma met een informatieve rondleiding door de prachtige schooltuin. Na de uitleg over lekker en gezond eten gingen ze fanatiek aan de slag met de kookworkshop. Er zijn heerlijke wortelburgertjes, prachtige Thaise groenteloempia’s en een smakelijke wilde groente/pompoensoep gemaakt. Deze lekkernijen werden na afloop natuurlijk opgegeten door de kinderen, ouders en begeleiders.

“Als JOGG-gemeente (Jongeren op Gezond Gewicht) vinden wij het ook belangrijk dat er aandacht is voor gezonde voeding. Hier kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Kinderen bewustmaken dat bijvoorbeeld gezonde tussendoortjes ook lekker kunnen zijn. Zo’n excursie is een mooi moment om kinderen zelf te laten ondervinden dat gezond en lekker prima samengaan. Maar kinderen kunnen dit niet zonder ouders, dus het is fijn dat die vandaag ook aanwezig zijn.” Aldus Marije de Wolf, JOGG-regisseur Haarlem.

Druppie’s Ontwerpwedstrijd
Afgelopen schooljaar is het Druppie’s EnergyLAB langs geweest op 13 basisscholen in Schalkwijk en Haarlem-Oost. De opzet was om kinderen bewust te maken van de hoeveelheid suiker in (fris)dranken en daarnaast om ze kennis te laten maken met groente en fruit, denk hierbij aan smaak, structuur, kleur en geur. Aan deze leuke lab sessies was een wedstrijd gekoppeld: wie kon een nieuw energydrankje met bijbehorend logo ontwerpen op basis van groente, kruiden en/of fruit. De winnaars waren Irene (Piramideschool) en Hannae (Bernardusschool). Deze kookworkshop was de uiteindelijke prijs en is speciaal hiervoor georganiseerd door onder andere JOGG Haarlem, SportSupport, GGD Kenmmerland en NME Haarlem, deze organisaties zitten samen in werkgroep in Schalkwijk Gezonde voeding.  Ook was er een samenwerking met het Natuurlokaal, Food Union en Lost Lemon.

JOGG-groentecampagne
Deze excursie paste perfect in de JOGG-groentecampagne “groente zet je tanden erin”.  Met deze campagne krijgen kinderen op een leuke en informatieve manier meer te weten over groente en fruit. Deze excursie was een leuke en leerzame praktijkdag voor de kinderen. Marije: “Met JOGG zijn we, naast bewegen, veel bezig met gezond eten en drinken en proberen we de kinderen en hun ouders bewust te maken van bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker in een pakje appelsap of chocomelk. Maar Ook het eten van verse groente en fruit hoort hier natuurlijk bij. We komen binnenkort met een groentebeloningskaart langs de scholen om zo het eten van groente nog meer te stimuleren.”

Marije de Wolf, JOGG-regisseur voor de gemeente Haarlem, is werkzaam bij Sportsupport en werkt nauw samen met partners in de wijk.