Nog drie maanden en het is alweer zover: op zondag 24 september organiseert SportSupport voor de 33e keer de Vitaminstore Halve van Haarlem oftewel Haarlems mooiste in de nazomer. Een enkeling loopt ongetraind mee, maar de meeste deelnemers zijn goed voorbereid.

Zo ook de 60-jarige Johan Neve. Hij doet al mee vanaf 1985 en stond aan de start van de allereerste TROS-loop. ,,Helaas heb ik niet ieder jaar meegedaan. Vanaf mijn 12e jaar loop ik hard. Ik trainde een beetje in mijn eentje en liep als recreant mee bij wedstrijden. Ik ben op eigen houtje marathons gaan lopen en pas rond mijn 50e jaar ben ik lid geworden van KAV Holland. Ik mocht meedoen met het groepje snelle lopers, maar Marcel de Graaf en Cyril Mica gingen toch wel heel erg hard voor mij. Gek genoeg stond ik in de categorie 50+ opeens af en toe op het podium. En na mijn 55e was ik de niet te kloppen man van de regio”, lacht de Haarlemse SEH-verpleegkundige. ,,Mijn carrière is laat gestart, maar ik ging zelfs meedoen met NK’s, waar ik dan weleens brons of zilver won.”

Neve had de smaak te pakken. Hij wilde hoe dan ook een keer Nederlands kampioen worden op de vijf kilometer. ,,Desnoods wilde ik doorgaan tot ik 105 zou zijn. Dat is gelukkig niet nodig gebleken. Ik heb er heel hard voor getraind, ben zelfs een week op trainingsstage in Portugal geweest met TDR met onder meer Michel Butter, maar het is me gelukt. Enkele weken geleden heb ik op het NK een gouden medaille gewonnen op de 5000 meter in de categorie masters 60+.”

Doel gehaald, missie geslaagd, zou je zeggen. Maar Neve wil nog meer. ,,Er zit nog steeds een stijgende lijn in. Zolang ik me zo fit en vitaal voel, wil ik door blijven gaan. Ik wil nu eigenlijk ook nog wel Europees kampioen worden, laten we zeggen voor mijn 65e. In augustus doe ik mee met het EK in Denemarken en dan zal ik eens even kijken hoe het met de rest van de deelnemers gesteld is.”

,,En natuurlijk ben ik er op 24 september ook bij. Ik loop de halve marathon, mijn eerste dit seizoen. Een fantastische loop. Zeker als de terugweg weer via de Zeeweg gaat. Er zitten een paar leuke heuveltjes tussen. Tot het Brouwerskolkje loop je heerlijk rustig en dan barst het los. Muziek, heel veel publiek en volop aanmoedigingen. Dat geeft je vleugels, zeker omdat je dan weet dat je er bijna bent. En ook op de Grote Markt is het feest. Alles en iedereen is aanwezig; ons kent ons. Het is een complete thuiswedstrijd. Ik ga er weer volop van genieten! In de loopsport is veel respect voor elkaars prestatie en veel sportiviteit. Dat maakt het zo fijn.”

De 44-jarige Wendy Dekker uit Santpoort-Noord is ook al zo’n ervaren deelnemer. ,,Ik loop al ongeveer 25 jaar hard en train twee tot drie keer per week. Ik deed voor de eerste keer mee  aan de TROS-loop in 1999. Ik sta dit jaar voor de tiende keer aan de start op de Grote Markt bij de halve marathon.”

De Vitaminstore Halve van Haarlem is wat Wendy betreft een ideale loop. ,,Het is mijn eigen omgeving met veel bekenden langs de kant. En dan de prachtige route door de duinen, waar voor iedereen voldoende ruimte is. Je loopt – hoe druk het ook bij de start is – absoluut niet hutje mutje. Het deelnemersveld verspreidt zich snel. En ik heb het geluk dat ik net als vorig jaar weer mee mag lopen in het businessteam van de Vitaminstore. Dan start je ook nog eens lekker helemaal vooraan.”

Het hardlopen is voor haar a way of life. ,,Ik ben geen lid van een vereniging of loopgroep. Ik loop per training gemiddeld tien kilometer, soms vijftien. Het weer is bijna altijd supermooi bij de Vitaminstore Halve van Haarlem. Hopelijk is het niet te warm, dat vind ik niet zo fijn. Hoewel het vorig jaar ondanks de hitte prima ging. In de duinen stond toen een beetje wind en er waren wat wolken. Ik heb altijd een band om met water kleine flesjes water. Uit die mini-bidons kun je drinken terwijl je loopt. Ik drink nooit bij een waterpost, omdat ik niet wil stoppen. Het is er ook vaak heel druk. Mensen gaan aan de overkant van de weg staan drinken en komen even op adem, maar ik wil door”, lacht Dekker. ,,Ik gooi zelfs geen bekertje water over mijn hoofd als het warm is, laat mij maar lekker gaan.”

De halve marathon is tot nu toe de langste afstand die Wendy gelopen heeft. ,,Ik heb nu ook nog niet de ambitie om een hele te lopen. Dan moet je ook anders gaan trainen en daar heb ik nog geen behoefte aan, het gaat prima zo. Ik weet nu al dat het weer genieten wordt. De Zeeweg is het zwaarste stuk, daar kom je de man met de hamer tegen. Het mooiste vind ik het stuk bij Elswout, net voordat je de duinen in gaat. En natuurlijk de duinen zelf. Het publiek op het laatste stuk draagt je naar de finish toe. Juist vanaf het punt dat je dat nodig hebt. Een geweldige ervaring.”

WendyNeve