Op 23 april, de vrijdag voor Koningsdag, worden overal in het land Koningsspelen gehouden. Ontstaan als initiatief van de Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation in het kroningsjaar van koning Willem-Alexander om zoveel mogelijk kinderen aan het bewegen te krijgen. Inmiddels is het evenement voor de meeste basisscholen uitgegroeid tot dé sportdag van het jaar.

“Hier in de regio organiseert Stichting SportSupport Kennemerland meerdere Koningsspelen in verschillende vormen”, zegt Rianne Koldenhof, senior buurtsportcoach van gemeente Heemstede en Bloemendaal. “In de gemeente Velsen doen er jaarlijks rond de 1.200 kinderen mee, in Hillegom 1.000, in Haarlem zo’n 500 en met ruim 2.000 deelnemers zijn we in Heemstede/Bloemendaal al jaren het grootst. Al met al brengen we op zo’n dag behoorlijk wat kids in beweging.”

Meerdere locaties

“Normaal houden we de Koningsspelen van Heemstede/Bloemendaal op het strand”, vertelt buurtsportcoach Pascalle Twisk. “Maar om de reisbewegingen in deze coronaperiode zo beperkt mogelijk te houden, hebben we gekozen voor ‘maar’ 1.000 kinderen verspreid over vijf buitenlocaties.” Leerlingen van in totaal acht basisscholen gaan naar het Sportpark in Heemstede, de Koninklijke HFC, cricketclub Bloemendaal, het Kennemer Lyceum in Overveen en op het Willinkveld bij de Sparrenbosschool in Bennebroek.

“Dit vraagt om vijf keer zoveel organisatietalent!” zegt Rianne. “We moesten echt even schakelen, maar dankzij de inzet van ons fantastische team worden de Koningsspelen ook in 2021 weer memorabel.”

Helpende handjes

De buurtsportcoaches krijgen hulp van twee sportklassen van het Kennemer Lyceum, één klas van de Haemstede Barger en zeventig Sportkunde-studenten van Hogeschool Inholland Haarlem, aangestuurd door Pascalle. “De scholieren van de Haemstede Barger zijn altijd onze extra ‘handjes’ op de dag zelf, terwijl de BSM-klassen en gymdocenten van het Kennemer Lyceum sinds vorig jaar zelf de sportclinics en het programma op hun terrein organiseren, met ondersteuning van SportSupport. Een veelbelovende samenwerking die dit jaar mooi uit de verf komt.”

Voor de Inholland-studenten is de uitdaging om – onder de hoede van SportSupport – een gedeelte van zo’n groot evenement te draaien. Rianne: “Ze bereiden de clinics voor en worden in de uitvoering daarvan bijgestaan door de middelbare scholieren van de Haemstede Barger, die zij dus moeten begeleiden en aansturen. Voor de studenten superleerzaam, voor ons een prettige organisatiepartner.”

Grotere saamhorigheid

Rianne: “De sportieve uitlaatklep is voor die kids zo belangrijk op dit moment. Wij hebben alles op alles gezet om in elk geval íets te organiseren: linksom of rechtsom, er zou iets gebeuren!” Wat opvalt is een grotere bereidheid om te helpen bij de scholen, aldus Pascalle. “We doen met deze ‘corona’-opzet een beroep op hun inzet en durf en dat zorgt voor een andere samenwerking. En dan zie je hoeveel zin iedereen in deze dag heeft.”