In de gemeente Velsen is de naschoolse Sportmix sinds vorig jaar zomer vervangen door ‘Sport en spel op het veld of plein’, een gratis extra beweegmoment voor kinderen uit de wijk. Vanuit het idee om de sportverenigingen te ontlasten, maar voor de buurtsportcoaches meteen een mooie gelegenheid om te evalueren en per wijk na te gaan waar de (sport)behoefte precies ligt. “Een uitgelezen moment om te zien of de Sportmix in sommige buurten wellicht definitief aan vervanging toe is, of juist niet”, zegt Bianca van Geldorp van Stichting SportSupport Kennemerland.

Via de Sportmix kunnen basisschoolleerlingen kennismaken met verschillende sporten. Bianca: “Het is een naschoolse activiteit, waarbij elke vier weken een andere sport centraal staat. De buurtsportcoaches leggen het contact met een vereniging, die vervolgens zelf de clinics organiseert. Het idee is dat kinderen na zo’n maand zowel de sport als de trainer hebben leren kennen, wat de drempel verlaagt om lid te worden van de club.”

Een alternatief op maat

Verenigingen werken over het algemeen graag mee, maar Bianca realiseert zich dat er daarbij best wat van hen wordt gevraagd. “Er moet een trainer of jeugdspeler geregeld worden om tijdens werktijd de zorgvuldig voorbereide clinics te geven, terwijl op dit moment een hoop andere zaken prioriteit hebben.” Daarom bedachten de buurtsportcoaches een alternatief: Sport en spel op het veld of plein, verschillende sport- en beweegactiviteiten, zónder inmenging van de sportvereniging. “De kids schrijven zich in – max 25 per keer – en dan zien ze wel wat er allemaal voorbijkomt. Van simpele tikspelletjes tot eerst even hockeyen en daarna basketballen.”

Enthousiast ontvangen

Het is een gratis activiteit voor kinderen in Velsen-Noord, Santpoort, Velserbroek en IJmuiden, die verrassend goed aanslaat. Bianca: “Ik sta er echt van te kijken! Het lijkt zichzelf te promoten. De kids melden zich massaal aan en het wordt zelfs door ouders in de groepsapp van school geplaatst om anderen erop te attenderen. Er is zo’n behoefte aan extra beweegmomenten na alle thuisscholing. Voor ouders fijn om hun kind even buitenshuis te kunnen droppen en voor de kids zelf is het een uitje om met andere kinderen rond te rennen. Voor ons bovendien een mooie kans om weer te laten zien wie we zijn en wat doen.”

Sportmix onder de loep

Of de Sportmix in de oude vorm terugkomt, valt nog te bezien, aldus Bianca. “Dit is een goed moment om te evalueren. We zijn er altijd vanuit gegaan dat dankzij de Sportmix kinderen doorstromen naar de sportclubs, maar gebeurt dat ook echt? Werkt de Sportmix wel zoals het bedoeld is? Of is er meer behoefte aan een algemeen sport-en-spelmoment? Tegelijkertijd willen we specifiek onderzoeken wat er per wijk nodig is, want ook dat is niet per se overal hetzelfde.”