Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van de gemeente Velsen. Vandaag is het woord aan Jordy van Zaanen. Hij is buurtsportcoach in Velserbroek, Santpoort en Driehuis en richt zich op de sportstimulering van de basisschooljeugd. In deze column aandacht voor sportdranken.

Op het moment dat ik deze column schrijf zijn alle sportverenigingen volledig in bedrijf en worden er in de kantines veel sportdranken verkocht vooral ook aan kinderen. Maar hebben kinderen dit echt nodig? Laten we eerst eens in gaan op de verschillende sportdranken die er bestaan.

Soorten Sportdrank
1. Hypotone Sportdrank.
Een hypotone sportdrank dient als dorstlesser. Dit drankje vult het verloren vocht aan tijdens en na het sporten. Een Hypotone drank is vooral geschikt tijdens en na de sportinspanningen van kinderen.
Doordat de sportdrank weinig koolhydraten bevatten worden ze makkelijk opgenomen door het lichaam. Als je veel van deze drank drinkt tijdens het sporten kan dit zorgen voor een klotsend gevoel. Het is beter om ieder kwartier kleine slokjes te nemen.

Voorbeelden hypotone sportdrank: kraanwater, AA drink sportwater, Aquana sportwater

  1. Isotone Sportdrank
    Isotone sportdranken kunnen het beste gebruikt worden bij grote en langdurige inspanningen, de sporters kunnen dit drankje zowel voor als tijdens het sporten nuttigen. De sportdrank kan snel worden opgenomen door de maag en darmen, waardoor er geen klotsend gevoel ontstaat tijdens het sporten. Isotone sportdrankjes kunnen bij overmatig gebruik zorgen voor maag- en darmklachten.

Voorbeelden: AA Isotone, Aquarius, Extran, Isostar.

  1. Hypertone Sportdrank
    Een hypertone sportdrank is vooral geschikt na een langdurige intensieve wedstrijd om de verbruikte koolhydraten aan te vullen. Het lichaam van topsporters kan door dit drankje snel herstellen, doordat de koolhydraten worden aangevuld. Het kost het lichaam veel moeite om dit drankje te verteren, door de grote hoeveelheid koolhydraten. Ook dit drankje kan bij overmatig gebruik zorgen voor maag- darmklachten.

Voorbeelden: Extran pro energydrank, Isostar long Energie, AA High Energy

Online geraadpleegd via vrouw.nl: https://vrouw.nl/artikel/in-het-nieuws/18136/de-voor-en-nadelen-van-sportwater-sportdrankjes-onder-de-loep

Sportdrank in sportkantines
Zelf sta ik regelmatig als vrijwilliger in de sportkantine van de sportvereniging waar ik lid ben. Ik verbaas me er dan over dat er zoveel ouders zijn die voor hun kinderen sportdrank kopen. Zeker als je weet hoeveel suiker en in zo’n klein flesje zit en hoeveel calorieën dit dan weer zijn. Je kunt na het sporten als dorstlesser veel beter kiezen voor een glas kraanwater. Water vult het verloren vocht aan en het bevat geen calorieën. Kinderen die op zaterdag een wedstrijdje hebben gevoetbald of gehockeyd verbranden wel wat calorieën maar niet zoveel dat dit aangevuld moet worden met een flesje sportdrank.  Stimuleer het drinken van water want het is dorstlessend en verfrissend. Geef je kinderen een bidon mee en laat ze deze lekker vullen met water! Want water hebben de kinderen wel nodig na het sporten.

Calorie bom?

Veel sportdranken bevatten best veel calorieën. In sommige dranken zitten maar liefst 10 suikerklontjes! Dit zijn 221 kcal. Om deze calorieën weer te verbranden moet je bijvoorbeeld 36 minuten touwtje springen of 53 minuten fietsen. Probeer maar eens zolang te touwspringen, dat is best heel lang kan ik je vertellen. Deze hoeveelheden suiker zijn erg slecht voor het lichaam van je kind en daarnaast ook nog eens slecht voor de tanden. Kinderen krijgen veel te veel energie in hun lichaam, waar het lichaam geen raad mee weet en dit wordt door het lichaam opgeslagen als vet.

Drink water!
Toch onbegrijpelijk dat wanneer je dit weet dat sportdrank het meest verkochte drankje is aan kinderen in sportkantines. Geef kinderen een fles water mee voor, tijdens en na het sporten. Zorg dat de kinderen op een wedstrijddag goed ontbijten. Deze energie hebben de kinderen nodig tijdens de wedstrijd. Dus bij deze een oproep aan alle ouders: stimuleer kinderen om water te drinken. Niet alleen tijdens het sporten maar ook als tussendoortje op school.

Op naar meer water drinkende kinderen!

Lees meer columns van de buurtsportcoaches op velsen.nieuws.nl