[bericht van website haarlemontmoet.nl]

In het Haarlemse is ze voor veel mensen al een bekende, deze duizendpoot en verbinder. Linda Frank oprichter van Stichting Nabestaandenzorg, coördinator bij het Kennis en Expertisecentrum (KEC), initiator project Hartenwens, trekker van de werkgroep eenzaamheid bij levensmomenten en dan vergeet ik vast nog wel wat. Ook al spreken we online af, de positieve energie van deze vrouw is meteen voelbaar. We gaan het vandaag hebben over het nieuwe project wat ze onder handen gaat nemen. “De Haarlemse aanpak eenzaamheid” oftewel Verborgen Schatten in de Wijk. Een samenwerking van de coalitie HaarlemOntmoet met onder andere Sportsupport en DOCK.

Wat betekent eenzaamheid voor jou?
“Ik vind het een interessant onderwerp. Het ligt heel dichtbij mij. We kennen allemaal gevoelens van eenzaamheid, maar hoe komt het dat iemand eenzaamheid gaat ervaren? Bij Stichting Nabestaandenzorg zien wij geregeld mensen die eenzaamheid ervaren. Gevoelens van eenzaamheid na een overlijden is heel normaal, maar wanneer de signalen niet worden opgepakt kan dat leiden tot matige of ernstige eenzaamheid. Daarom wil ik er graag voor pleiten dat we meer preventief gaan werken. Ik bedoel zeker niet dat het bemoeien wordt hoor, maar nu ben je soms gewoon te laat. Ik denk ook meteen aan twee mannen die hun partner hebben verloren, bij wie de eenzaamheid heel groot is.”

Vertel daar eens wat meer over?
“Dat zijn mannen die ik heb leren kennen via het project: ‘Bloemen na partnerverlies’. Ze hebben een werkzaam leven gehad en een duidelijke taakverdeling gekend met hun partner. Ze hebben niet geleerd om sociale contacten te onderhouden daar zorgde hun partner altijd voor. Je merkt dat ze het zelf niet zomaar kunnen oppakken, uiteindelijk is dat een glijdende schaal waarbij de gevoelens van eenzaamheid steeds groter worden. Ik vind dat heel naar om te zien gebeuren. Als we weten dat mensen tussen de zestig en de tachtig jaar een verhoogde kans hebben om matige tot ernstige eenzaamheid te ontwikkelen. Waarom zouden we mensen na het verlies van hun partner dan niet een handreiking bieden? Dit is echt mijn missie! Wist je dat bij 1\één op drie mensen die te maken heeft met gevoelens van matige tot ernstige eenzaamheid een overlijden ten grondslag ligt? Het overlijden wordt bij de gemeente geregistreerd. De gemeente weet wie er overlijdt. Wat zou het mooi zijn als er vanuit de gemeente een handreiking wordt gegeven. ”

Privacy?
“Ja klopt dat is het punt, het zou mooi zijn als de gemeente het zou faciliteren. Maar ik snap ook dat dat soort processen lastig zijn en dat dat niet zo te regelen is. Tegelijkertijd worden we natuurlijk wel heel duidelijk met de problematiek rondom eenzaamheid geconfronteerd bij mensen na het overlijden van hun partner. Om de gemeente te helpen hebben wij het project ‘bloemen na partnerverlies’ ontwikkeld. ‘Bloemen na partnerverlies’ is een mooi project dat in een vroeg stadium met mensen in contact komt. Iedereen kan een boeket aanvragen uitvaartondernemers, nabestaanden, professionals, familie noem maar op. Er zit een klein kaartje bij met vriendelijke woorden na ongeveer een week worden de mensen nog een keer gebeld door een van de vrijwilligers, gewoon een gesprek van mens tot mens. De vrijwilliger biedt een luisterend en als er vragen zijn of behoefte aan meer contact is dan kan dat. Op die manier komen we laagdrempelig met mensen in contact en kunnen we negatieve effecten zoals eenzaamheid signaleren. Dat is mijn missie (lacht) en dat is wat ik met eenzaamheid heb. Daarbij, ‘preventief’ is ook heel lang een soort vies woord geweest, sinds een paar jaar mag het gelukkig weer worden gebruikt.”

Het nieuwe project Haarlemse aanpak eenzaamheid vertel, hoe sluit dat aan?
“Verborgen Schatten in de Wijk  is een programma voor mensen die de verbinding met zichzelf, anderen of de wijk missen en dit willen veranderen. Er wordt al veel gedaan, het is dus heel belangrijk dat we goed samenwerken om het te laten slagen. We maken gebruik van elkaars kennis en expertise. We werken in dit geval nauw samen met alle betrokken coalitie partners en organisaties die in Haarlem Noord-Noord werkzaam zijn.”

Wat is het voor programma?
“Het is een programma van twaalf weken, met elke week twee ochtenden waarin de deelnemers samenkomen. In die twaalf weken wordt de cursus ‘creatief leven’ aangeboden van acht weken. Op de andere dagdelen wordt een andere invulling gegeven. Dat kunnen groepsactiviteiten zijn, of individueel contact met de vrijwilligerscoach. Het gaat over gezond leven, gezonde voeding, kunst en cultuur, bewegen en zingeving. Eigenlijk alle facetten die nodig zijn om je weer gezond te voelen en de verbinding met jezelf te vinden.”

Bedenken jullie de inhoud?
“Wij zetten de kaders wel neer, maar de invulling en inhoud gaan we met de deelnemers en coaches bedenken. We gaan de eerste weken kijken wat de deelnemers willen, wat past bij jou? Wat heb je nodig? We zijn dan ook op zoek naar vrijwilligers met coachingsvaardigheden. De coaches begeleiden de deelnemers, maar signaleren ook bij complexere vraagstukken, zoals schulden of verslaving. Zaken waarvan je weet dat het de persoonlijke situatie beïnvloedt. Wat het project ook zo mooi maakt is dat we echt met elkaar de wijk gaan ontdekken. We gaan naar buiten, wat is er te zien? waar kan je met vragen terecht? We gaan gewoon echt in de praktijk aan de slag met de deelnemers, wat willen jullie doen, wat heb je zelf echt nodig? Waar kunnen wij bij helpen? De cursus creatief leven geeft al een mooie basis!”

Heb je al deelnemers?
“We hebben nu twee vrijwilligers en gaan binnenkort de deelnemers werven. We wilden eigenlijk één februari starten, maar of we dat gaan halen moeten we nog even bekijken. We hebben de lockdown en ook alle feestdagen gehad. We zijn in november trouwens pas voor het eerst met de coalitie partners bij elkaar gekomen, dus het gaat al best snel. De lat ligt hoog, maar we hebben er veel zin in!”

En Haarlem-Noord, waarom noord?
“Dat is de wens vanuit de coalitie (coalitie Haarlemontmoet red), omdat Schalkwijk en een aantal andere wijken al aandachtswijken zijn. Toen is voor Noord-Noord, het gebied boven de Jan Gijzenkade gekozen. Het is echt een pilot, we gaan in de praktijk leren en kijken of het idee haalbaar is en wat het oplevert.”

Wat is jouw drive om dit te doen?
“Mijn hart gaat sneller kloppen van mensen! Ja iets kunnen betekenen voor mensen daar word ik blij van. Ik ben ook een ontwikkelaar. Ik heb er plezier in om projecten te ontwikkelen die aansluiten bij een behoefte of vraagstukken, maar net even anders zijn dan we gewend zijn. Daar kan ik  mijn creativiteit en ondernemingslust goed in kwijt.

Het gaat altijd om mensen. Iets kunnen betekenen in moeilijke tijden of bij lastige vraagstukken zoals eenzaamheid. Eigenlijk is zo ook het Stichting Nabestaandenzorg ontstaan. Ik was nabestaandenadviseur en dat was best commercieel. Maar daar ben ik weer met mijn softe kant, het gaat niet over geld, het gaat over verdriet en aandacht, er kunnen zijn voor iemand en naar iemand luisteren en horen waar iemand behoefte aan heeft. Dan ga je toch geen rekening schrijven (!) Dus ja dat coördineren en dat ontwikkelen zit wel in mijn bloed. Ik ontwikkel het en ik voer het met veel enthousiasme uit. Daar krijg ik energie van!.”

Wat hoop je met het project Verborgen Schatten in de Wijk te bereiken?
“Ik hoop, dat als we de pilot in juni afronden, we twaalf fantastische weken hebben gehad waarin we met elkaar en van elkaar hebben kunnen leren. Dat de deelnemers echt een stap hebben kunnen zetten in een veranderd leven, de verbinding met zichzelf en hun omgeving hebben gevonden. En dat we een inhoudelijk sterk werkend programma en methodiek hebben kunnen ontwikkelen. Ik hoop ook dat we nog meer verbinding hebben kunnen leggen tussen de partijen van en buiten de coalitie, zodat zij nóg meer gaan samenwerken. Met behulp van de landelijke coalitie leggen we de lat erg hoog. Maar hoe mooi is het dat we straks een succesvol project kunnen afronden?

Heb je nog een oproep voor de lezers?
“We zijn op zoek naar deelnemers die meer verbinding willen met zichzelf, met anderen of met hun omgeving. Dat kan zijn van jong tot oud, bijvoorbeeld na een burn-out of iemand die met schulden omhoog zit en opzoek is naar een uitweg. Het kan van alles zijn. En we zoeken vrijwilligers die vaardigheden hebben op het gebied van coaching. De kaders staan en de invulling gaan we met elkaar doen. Wil je daar onderdeel van zijn laat het ons weten. Mis jij de verbinding met jezelf of anderen en wil je hier iets aan veranderen meld je dan aan!”